Каназирева поиска оставката на Тотев от „Пловдив 2019“

Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева поиска оставката на Иван Тотев от поста на председател на управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“. Това стана по време на извънредната сесия на Общинския съвет, свикана по искане „Съюз за Пловдив“ и ВМРО-БНД. Повод за предложението на Каназирева стана обсъждането на искането на оставките на артистичния директор на фондацията. 

„Наистина ли вярваме, че тези жени и мъже във фондацията могат да носят цялата отговорност за провалите с Европейска столица на културата? Наистина ли някой от нас допуска, че те сами са взимали решенията, когато са отпускали финансиране за този или онзи проект“, попита Каназирева.

Съветничката призова колегите да не се задоволяват с отстраняване на по-малките фигури и така да оневинят главния виновник.

„Основният виновник за непрозрачното харчене на парите, за политическото подчиняване на цялата фондация и за забавянето на основните инфраструктурни проекти е на председателя на управителния съвет на „Пловдив 2019“, каза още съветничката.

Дани Каназирева изреди мотивите за своето предложение. Първо, серията промени в състава на фондацията и отстраняването на всички свободомислещи и независими от общината експерти. Второ, липсата на прозрачност за харченето на парите и отказът за внасяне на отчети, въпреки че Общинският съвет прие предложението на „Съюз за Пловдив“ за тримесечно отчитане. Трето, нито един проект не е готов – нито площадът, нито художествената галерия. 

„Оставка на кмет се взима на избори и те предстоят след няколко месеца. Но още днес можем да дадем силен знак на пловдивчани, че за провалите се носи отговорност. Така трябва да бъде в нашия град. Още днес можем да отстраним председателя на фондацията“, призова Каназирева. 

Тя каза още, че Тотев може да защити авторитета на експертите от фондацията и да не прикрива собствената си отговорност зад тях. 

„Един достоен мъж никога не се крие зад една жена. Призовавам го да излезе пред нас, да поеме смело отговорността и да се оттегли като председател на управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“, завърши изказването си Каназирева.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?