Каназирева: Кой поръча на Община Пловдив да поиска летището?

Единствено съветниците от „Съюз за Пловдив“ не подкрепиха предложението на Община Пловдив да поиска от Министерския съвет безвъзмездно прехвърляне на летището. Предложението бе внесено от зам.-кмета Розалин Петков, който чистосърдечно призна: „След като аз съм го внесъл, значи предложението е на кмета”.

Този отговор не е достатъчен. Ние продължаваме да питаме кой поръча на Община Пловдив да обслужи някой невидим кандидат за Летище Пловдив. Кметът не събра кураж да защити това предложение и напусна дебатите – очевидно е, че предложението е взето в някой кабинет в София, а Община Пловдив е само изпълнител.

От „Съюз за Пловдив“ ще продължаваме да питаме от името на пловдивчани Кой поръча на общината това действие.

Имаме поне три мотива срещу това решение на Общинския съвет:

Първо - в момента има открита процедура за концесия на Летище Пловдив. След отказа на компанията победител, се очаква държавата да започне разговори с класирания на второ място кандидат. На всичкото отгоре, само преди година Общинският съвет на Пловдив гласува подкрепа точно за този кандидат - обединение от пловдивски фирми, което сега трябва да преговаря с Министерството на транспорта. Защо сега тръгнахме в обратна посока?

Второ – Община Пловдив няма капацитет да управлява спортна зала „Колодрума“, а се е засилила да стопанисва летище. Виждаме резултати от управлението на общинските дружества и затова няма да участваме с гласовете си в съсипването и на летището. Но ще продължаваме да питаме: Каква е визията на Община Пловдив за бъдещето на аеропорта?

Трето – не вярваме, че това е обмислената позиция на кмета на Пловдив и очакваме много скоро предложение за гласуване в обратна посока. Предупреди ни и зам.-кметът Петков по време на дебатите: „И друг път се е случвало - веднъж се гласува едно решение, а след това друго”. Помним и рязкото завъртане на 180 градуса по въпроса с държавните дялове в Панаира.

„Съюз за Пловдив“ подкрепя принципно идеята Общината да поеме контрола над Летище Пловдив и да го развие като голям транспортен център, какъвто градът и регионът заслужават. Сега обаче Общинският съвет изпълни нечия поръчка, която ще спре концесионната процедура, ще вкара Летище Пловдив в съдебни битки и накрая дружеството ще фалира, за да го вземе някой на безценица.

Това не е решение в интерес на Пловдив и затова искаме да знаем:

Кой поръча на общината това странно действие?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?