Подай сигнал

Канал от соца спаси Балабановата къща

Бедствие

от Росен Саръмов 221 прегледа 0

Служителка показва как на това ниско ниво не е влязла и капка вода

Малък канал от времето на соца спаси от наводняване бижуто на Стария град - Балабановата къща. Част от галериите й са на по-ниско от приземното ниво и точно те са били най-застрашени от бедствието.

Отводнителна система от времето на соца пред тях е успяла да отведе водата безопасно. Дори ще удължим със седмица Празника на детето в Старинен Пловдив. Ще имаме куп прояви на 3, 6, 8 и 9 юни, казаха от Балабановата къща.

Капка не е попуснала и другата гордост на архитектурния резерват - къща Хиндлиян.

"Къща Недкович и галерията "Златю Бояджиев" също са ва отлично состъяние. Това е един от плюсовете да си нависоко", каза директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев.

Градската художествена галерия се е разминала от наводняване почти на късмет. В сградата на ул. "Съборна" започна мащабна реконструкщция преди около месец. Преди няколко дни работниците махнали всички стари керемиди от покрива й.

"Добре, че веднага са го покрили с изолационен материл - така в сградата не протекло", обясни директорът й Красимир Линков.

Малки прокапвания е имало в държавната галерия на Главната. Там е текло от самата дограма. В момента там е изложбата събрала част от творбите от колекцията на "Дойче Телеком". /Марица.бг

Това каналче от едно време е успяло да събере успешно водата от пороя
Това каналче от едно време е успяло да събере успешно водата от пороя