"Каменица" пуска първата бира през 1881 г.

По това време в 10-те софийски хана още се наливали с вкиснато вино

В Деня на будителите ИК "Марица" откри изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията е посветена на онези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които поставиха основите на местната икономика и осигуриха нейния възход във времето. 

В 20 пана изложбата "Емблематичните марки на Пловдив" ще ви запознае с историята и настоящето на икони в бизнеса като „Каменица”, „Филикон” и „КЦМ”. А също и със значимите обществени институции, създали и дали шанс за развитие на цели поколения успели пловдивчани. Сред тях са Драматичният театър, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „Иван Вазов”, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на инициативата "Пловдив през годините", в която вече ви срещнахме с големите личности на града, неговите духовни и културни средища, природните забележителности на областта и региона.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Как се е появила фабриката? Първо в главите на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, а след това на Каменица тепе. 

Историята датира от далечната 1876 г. Тогава двамата швейцарци - Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, започват да експериментират с любовта си към пивото, като правят бира в „домашни условия“. А през 1881 г. с финансовата помощ на Адолф Бомонти, предприемач и собственик на пивоварна в Цариград, двамата стават собственици на новата гордост на Пловдив: ФРИКЪ и СУЛЦЕРЪ ПИВОВАРНИЦА „КАМЕНИЦА“. 

Пивоварната е оценена по достойнство от всички като най-модерната в града и бързо добива популярност в цяла България. Първо у нас, а после и по света. Пивото излиза зад граница и жъне успехи в няколко чуждестранни конкурса: златен медал на изложение в Брюксел през 1893 г., бронзов медал следващата година отново в Брюксел и много други. В периода от края на Първата световна война до 1959 г. фабриката се разраства стремглаво няколко пъти. Постепенно до 1980 г. "Каменица" вече се е превърнала в еталон за качество, чистота и екологичност. "Каменица" остава в историята на пивоварството в България и като пионер с производството си на първата тъмна бира и първата нискоалкохолна бира с плодов вкус у нас. На мястото на старата фабрика в Пловдив много скоро ще отвори врати новата „Пивоварница Каменица“, увенчана със стария емблематичен комин. 

1876 г. - Как се е появила фабриката? Първо в главите на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, а след това на Каменица тепе. 

1881 г. - От недрата под фабриката още от едно време е бликала леденостудена вода. Така че пловдивчани са се наслаждавали на бирата си прясна, направо от извора. 

1892 г. - Любовта си към тъмната бира "Каменица" отбелязва още преди ХХ век, когато пуска първата тъмна бира в България. 

1893 г. - На международно изложение в Брюксел пивоварната е наградена със златен медал с лика на белгийския крал Леополд II - символ на високо международно признание.

1964 г. - Предприятието минава към новата държавна структура „Българско пиво“. Само след две години производството вече е нараснало на 200 000 хектолитра годишно. 

2018 г. - "Каменица" дава нов живот на пивоварната, като изгражда изцяло нова сграда с микропивоварна, ресторант, интерактивен център и магазин за феновете на пивото. Името на комплекса е реверанс към първото име на фабриката: "Пивоварница Каменица". А емблематичният комин в бяло и зелено ще продължава да бъде място за срещи за любителите на пивото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?