Подай сигнал

Калугеровските джумали вдъхновиха поетеса

Силно представяне и днес на Пазарджишко в „Сурва“ – играят Церово, Калугерово и Варвара

Регион

от Екип Марица 3843 прегледа 0

Изкушена от художественото слово дама - Теодора Керемидова - посвети стих на Кукерския клуб в Калугерово в навечерието на поредното им участие в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“ в Перник. Ентусиастите от състава бяха зарадвани с творбата й снощи във Фейсбук. Ето я и нея:

„Джумалите от Калугерово се приготвят и обуват.
Утре на фестивала в Перник ще гостуват.
А танцовият състав на Евроселото,
смело там ще поведе хорото.
Да им пожелаем здраве и късмет,
радост, грамоти, успех!“.

Ние също пожелаваме успех на трите впечатяващи групи, които днес ще дефилират пред многохилядната публика на пернишкия площад „Кракра“. Това са Церово, Калугерово и Варвара.

И трите групи са донасяли награди от предишни издания на „Сурва“. Всяка от тях е уникална посвоему, общото между тях е едно: старателно пазят традицията жива, за което роля имат и читалищата. Нашите участници ще играят между 11 и 12 часа.

Калугеровци се гордеят с автентичните си костюми, изработени от необработени кози и овчи кожи. Те се сглобяват направо върху тялото, като се зашиват с губерка и конопен конец. Държи се на всяка подробност – до това да се наричат с точните думи всички елементи от обичая.

Тази година селото изпрати в Перник 58 джумали. Радващото е, че всички са младежи до 32-3 години, а най-малките са 6-7 годишни юначета, съобщи Николай Иванчев от Информационния център в селото, който също е джумал, но ще играе на родна почва на Сирница. Поне 70 на сто от групата са под 18, ученици. За пръв път на предварително проведеното събрание възрастните решили да гласуват пълно доверие на новото поколение свои колеги, убедени, че ще се представят достойно. Лошото е само, че материалите за костюмите стават все по-скъпи и колкото и да е мераклия човек, все по-трудно става да се облече и нагласи по традицията, допълва Иванчев.

Във Варвара са популярни три наименования на кукерите – дервише, бабугере и старчинаре, разказва запазено в Етнографския музей на Пазарджик изследване на пазарджишкия етнограф и краевед Александър Арнаудов. Костюмите се правят от кози кожи, като се избират най-качествените, с дълга козина. Лицата се покриват със страховити маски. Приготвени са и огромните чанове и звънци. Гвоздеят на програмата е представянето на „дервишова сватба”.

Кукерите от Церово пък са с традиционни носии – везани ризи, червени елеци с гайтани, потури от аба, навуща, цървули. От раменете до кръста си са покрити с пискюли и по 30-40 звънци, наричани „тучове“ и тежащи до 70-80 кг. Уникална част от облеклото са островърхите шапки – „кауци“, висока метър или дори повече, плетена на кука от пъстроцветни конци. Силна страна на групата е и желязната организация, заради която при предишни атрактивни представяния са ги сравнявали с „армия на парад“.

Стискаме палци и журито да ги оцени по достойнства!

Коментари