Калабрийската мафия свързана с фабриките за цигари до Труд?

Структури на италианската мафия заедно с българи и румънци освен с производство и контрабанда на цигари менте се занимават с трафик на кокаин, източване на ДДС и еврофондове, финансови измами и фалшиви фалити

Сериозно участие, включително с милионни инвестиции, от страна на италианската мафия е засечено при разбиването в началото на юли на фабриката за контрабандни цигари в пловдивското село Труд и свързания с нея цех в село Ръжево Конаре.

Това потвърдиха пред “24 часа” представители на няколко български служби, които са по петите на мафиотите както у нас, така и с помощта на колегите си в Италия.

Щетата за държавния бюджет от разкритите фабрики за производство на контрабандни цигари е около 180-200 млн. лв. на година. Материалните активи и готовата продукция са били на стойност около 25 млн. лв. Тази информация съобщи официално в началото на юли зам. главният прокурор Иван Гешев.

Съвместно разследване на “24 часа” и румънската Asociatia LINX a Jurnalistilor de Investigatie

разкри множество структури, свързани с италианската мафия,

които оперират на българска и румънска територия, често в партньорство помежду си. Освен с производство и контрабанда на цигари менте те се занимават с трафик на кокаин, източване на ДДС и средства от европейските фондове, създаване на мрежи за финансови измами и фалшиви фалити, чрез които се ощетяват бюджетът и частният сектор, както и много други схеми.

Журналистическото ни разследване се концентрира основно върху структурите на

калабрийската Ндрангета в България и Румъния,

но често схемите се преплитат с колегите им от неаполитанската Коза ностра и апулийската Сакра корона унита.

И трите мафии са много добре представени както в България и Румъния, така и в цяла Източна Европа. Ндрангета е с най-мощни позиции, със световен оборот от над 50 милиарда долара годишно, контролирайки 80% от трафика на кокаин.

Такава огромна сума нито се генерира, нито се пере лесно, затова Ндрангета масово инвестира и в чисти бизнеси, включително като купува фирми на закъсали бизнесмени. В България се наблюдава присъствие на Ндрангета както в “чисти” компании, така и в други, в които участват представители на българския ъндърграунд.

Проверява се дали инвестициите на италианци в нелегалните фабрики в Труд и Ръжево Конаре са директно от Ндрангета, или са на “чисти” бизнесмени, принудени да допуснат мафиотите в бизнеса си заради натрупани големи задължения. Служби в Италия и България изясняват генезиса на структурите, инвестирали в незаконния бизнес с цигари в Пловдивско.

Невинаги връзките при Ндрангета преминават през официални структури, като примерът с Брендо е най-показателен.

Кокаиновият бос Евелин Банев-

Брендо е свързан основно с разклонението на Ндрангета в Пиемонт - Каталано,

както и с клана Белоко от Милано, въпреки че официално няма съвместни фирми с тях. Заедно те обаче генерираха десетки милиони евро от доставки на кокаин от Южна Америка, преди мрежата им да бъде разбита, стана ясно от разследването на Банев.

Сега Брендо има дългогодишни присъди в България, Италия и Румъния, но изчезна, преди да го вкарат в затвора, за да си ги излежи.

При последните удари на българските служби по фабриките за нелегални цигари в село Труд и до Ръжево Конаре отново излезе италианска връзка

Две отделни групи италиански граждани имат отношение към собствеността както на фабриката за нелегални цигари в село Труд, така и към склада, където се е подготвял тютюнът за тях - между Ръжево Конаре и Ръжево. Част от италианците са от областта Пиемонт, където беше основният канал към Ндрангета на Брендо.

Още по темата четете тук

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Donnie Brasco

Donnie Brasco

19.08.2019 | 18:16

Ще разберете най-на края........

Отговори
0 0
Бетери

Бетери

19.08.2019 | 17:04

Мамито ви българска дайбааа само кражби и чалъми правите ощетихте направеното от бай тошо само кола и в гъза както правили турците с вас мангали долни

Отговори
1 1
не разбирам

не разбирам

19.08.2019 | 07:51

Вложили са 25 милиона ,а от неплатен акциз и данъци са ощетили държавата с 200 милиона годишно.Толкова ли много са данъците и акциза че не могат да произвеждат легално и да нямат проблеми ?

Отговори
1 0
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

19.08.2019 | 07:38

Стига глупости бе, шефе! Хващай за ушите направо Кръстника - Йордан Р.

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?