Какво научиха за 100 дни първолаците от СУ "Св. св. Кирил и Методий"

В училището всяка година преброяват прецизно учебните дни от 15 септември, приспадайки празници и ваканции

Гласните са като тунели - широки и тесни. А от съгласните може да се направи корона на  нарисувана стоножка - символ на първите 100 дни на първолаците в училище. Тези открития направиха седемгодишните хлапета от двете паралелки в СУ „Св. св. Кирил и Методий”.  

Всяка година училището преброява прецизно учебните дни от 15 септември, приспадайки грипни, дървени ваканции и празници. Датата, на която се падне стотицата, се отбелязва тържествено в школото. Подготовката върви месеци преди това, като всяко първолаче изработва свой макет, рисунка, книга или колаж. Има пълна свобода и само едно ограничение - да реализира идеята си с точно 100 елемента.  

Вчера децата подредиха творенията си във фоайето, попяха, провряха се през нулите на числото 100 от стиропор. А после като вежливи домакини въведоха в класните стаи майки, баби и лели, за да им покажат какво са научили.  

Отчетът се оказа по-весел и с повече постижения даже от този, който правят по същия начин политическите кабинети за първите си 100 дни управление. Никой нищо не оспори и не се оттегли в опозиция. Напротив - за своите 100 дни в училище хлапетата от 1. "а" успели не само да се спогодят, а и да си направят общ портрет от думи. Върху крилата на хартиена пеперуда пред класната си стая те изписаха няколко определения: „Ние сме: ученици; първолаци; добри приятели; фокусници; хубав клас; като семейство”.  

Докато учителката провокира първолаците да се сетят за думи със съгласни, от които да измъкнат букви-камъчета за короната на стоножката, майката на Никол се похвали, че момичето вече чете и смята по-лесно. „Има разлика и в държанието. Вече не е толкова боязлива”, сподели Величка. В това време учителката отправи следващото предизвикателство - с кой звук трябва да се хване за ръка всяка съгласна, за да образуват сричка. Децата без затруднение вдигаха букви от цял набор, пръснат на чиновете пред тях.

В  съседната стая пък 1. "б" се опитваше да „премери” тесните и широките гласни. Карина Хагупян е леля на Джоана и дойде в училище заедно с баба и внучката Ина, която е още в предучилищна възраст. „Детето ни е кротко, хубаво, а сега - по-знаещо и по-възпитано, много съм доволна”, сподели лелята. Дъщеря  също е завършила това училище и семейството се кани да запише в него и Ина.
Откакто аз съм била на чина, много неща са се променили, но ми допада духът, който витае тук - има топлина и светлина, обясни Карина. Доволна е също, че децата се възпитават в толерантност към другите - връстници с увреждания или хлапета от други етнически общности. Самата Карина се включила преди години в честване на Яворов, като свирила на пиано, а дъщеря разказала пред всички за арменците и геноцида.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?