Подай сигнал

Какви изследвания се полагат на бременните жени?

Здравеопазване

от Екип Марица 361 прегледа 0

Какви изследвания се полагат на бременните жени?

Бременните жени имат право сами да определят кой лекар ще наблюдава бременността им, ще извършва прегледите и ще назначава изследванията, необходими през този период.

При рискова бременност (ако жената е над 35- или под 20-годишна възраст; или има кръвно-групова несъвместимост с биологичния баща; или е бременна с риск от развитие на диабет - предишно раждане на едър плод; или с друг риск, произтичащ от външни фактори) наблюдението се извършва само от лекар със специалност по акушерство и гинекология.

Наблюдението на бременността от АГ-специалист се извършва с “Медицинско направление” (бл.МЗ-НЗОК №3), издадено от личния лекар. Жената има право да смени акушер-гинеколога, като за целта личният лекар ще издаде направление.

Информация за всички прегледи и изследвания, на които бременните жени имат право по време на бременността, ще намерите на сайта на НЗОК.

НЗОК заплаща раждането по клинична пътека №5 “Раждане”. В цената на пътеката са включени всички процедури, медикаменти и необходими консумативи. Бременните и родилките до 45 дни след раждането са освободени от потребителска такса за болничния престой.

Източник:здраве.то

Коментари