Как задържахме терористка, търсена за изнасилване

Французин пропътувал 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат, преди да бъде арестуван на Капитан Андреево

За 4 години Хасковският окръжен съд е разрешил да бъдат екстрадирани 11 души, издирвани за тероризъм в Европа. Те бяха върнати на Холандия, Белгия, Испания и Франция. "Обезпокоително е, че повечето са минали безпрепятствено през контролния пункт Калотина, прекосили са страната ни от запад на юг и са задържани чак на ГКПП Капитан Андреево", коментираха експерти по сигурността. Профилът на всички е млади хора - от 17 до 33 г., израснали в тези държави от ЕС. Те хем държат да отидат в Сирия, хем след кратък престой в следствения ни арест не харесват условията и бързо искат да се предадат доброволно на издирващите ги държави.

Да бъде екстрадиран незабавно в Мароко 35-годишният командир от "Ислямска държава" Науфал Захри. За това се произнесе през април  Хасковският окръжен съд. Решението е окончателно.

Захри е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. От предоставената от Интерпол информация престъплението, за извършването на което е издирван, е за "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ".

В Сирия мъжът работил към служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" на "Ислямска държава" в град Ал Маядин, област Дер Алзор. В изпълнение на тази дейност се придвижвал, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Набирал и обучавал терористи.

Мароканецът бил задържан край село Мустрак с още 27 нелегално преминали границата ни на 13 януари. Захри се представил за сириец и показал паспорт, който обаче бил фалшив. 35-годишният мъж бил откаран в центъра за настаняване на чужденци от закрит тип в Любимец към служба "Миграция" на МВР. При последвалото лицево разпознаване от Интерпол в Рабат потвърдили, че именно това е издирваното лице.  

Две холандки също са сред екстрадираните, търсени за радикален ислям в родината им. Една от тях е 33-годишната Лике Петронела, която в първия работен ден на миналата година потвърди пред Хасковския окръжен съд, че дава доброволното си съгласие да бъде предадена на властите в родината си. Малко преди Коледа Петронела бе задържана на ГКПП Капитан Андреево.

Искала да отиде в Сирия, но след тримесечни безуспешни опити се опитала да се върне обратно в Холандия. По делото има данни, че жената била спирана на сирийската граница от турските сили за сигурност, разказаха магистрати.

Според прокуратурата на Айндховен младата жена е обявена за издирване, след като оставила послание, че заминава за "Халифата", където намерила сподвижници. Имало и рисунки на театър "Батаклан", където през 2016-а на концерт терористи убиха близо 90 дуиш.

"Искам да бъда екстрадирана. Вярваща съм, имам идеалите си, но не съм терористка", каза Лике пред Темида.

През октомври 2015-а сходни изявления с тези на Петронела направи и 17-годишна сънародничка - ученичката Шайма Калоуаа. В залата тя също се яви пребрадена с бурка. Момичето от марокански произход бе спряно на пункта Капитан Андреево заедно с 22-годишния Илиас Хасан и 18-годишния Аит Юнес.

Двамата също бяха задържани под стража и впоследствие предадени на Холандия с решение на съда. Шайма тръгнала с двамата младежи за Сирия, за да се сражават на страната на Ислямска държава. 

Интересен факт в изпратената от Холандия европейска заповед за арест на девойката е, че освен за участие в терористична група, тя е разследвана и за изнасилване. 

При задържането на нашата граница родената в Утрехт Шайма заявила, че отиват на екскурзия в Турция с приятелите си.  

Същата година, но през ноември, издирваният за тероризъм във Франция Соаиб Андржак (17 г.) минал през няколко европейски граници и пропътувал 2545 км с личната карта  на 13-годишния си брат, преди да бъде задържан на пункта Капитан Андреево.

Младежът да бъде екстрадиран незабавно в Париж, разпореди тогава Хасковският окръжен съд. Това стана 2 дни преди Соаиб да навърши пълнолетие.

Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат Соаиб бе осъден в Свиленград на 6 месеца условно и пробация.

Безспорно най-гръмкото дело за екстрадиция в България бе това на 29-годишния хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен. Той е приятелят на окървавилите Париж братя Саид и Шериф Куаши.

Синът на хаитянското семейство Жоасен тръгнал от град Ренси в края на 2014 година. Със себе си той взел 3-годишното си дете Абделрахман и поел за Турция. Две седмици по-рано съпругата на Фриц-Жули - Зайнем Соиар, тръгнала към родината си Тунис с 22-месечната им дъщеричка.

На 31 декември 2014-а г-жа Жоасен се прибрала във Франция и подава жалба в полицията, че нейният мъж е отвлякъл детето им Абделрахман и иска да го заведе в Сирия, където хлапето да бъде обучавано от ислямистите.

На същата дата е издадена и първата Европейска заповед за задържането на родения на 5 април 1986 г. хаитянин с френски паспорт, припомниха магистрати. Малко след 3 часа сутринта на 1 януари 2015-а Фриц-Жули Жоасен е арестуван в туристически автобус на граничния пункт Капитан Андреево.

Освен с детето, той пътувал с Имане Шанаа. Тя е духовната му съпруга. Нейният брат - Йоанес Шанаа, бил сред лидерите на клетка, набирала бойци за Ислямска държава. Групичката му допълвали радикализираната ислямистка Фехиме Аксой и единомишленикът Шекю Диакхаби.

Те и Имане продължили пътя си с останалите пасажери, след като Жоасен бил свален и задържан.

Малкият Абделрахман бе предаден на социалната служба в Свиленград. 3-годишното момченце е взето след няколко дни от майка му, която дойде да го прибере от пограничния град. 

В началото на 2015-а върнахме на Испания голобрадия бразилски джихадист Кайке Луан Рибейро Гимараеш (18 г.) с мароканците Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.). Докато чакаше решението на магистратите, Ел Гарби тихичко напяваше молитви от сурите на Корана в залата на Темида.

"Искам да си отида възможно най-бързо. Не ми се остава нито ден повече. В килията ми е много студено", заяви още 27-годишният мароканец. Другите двама също декларираха, че са съгласни да бъдат екстрадирани.

"Прави впечатление, че от Западна Европа през държавата ни "маршируват" заблудени младежи и девойки". Те са неориентирани, вербувани са от джихадисти, макар и издирвани от съответните европейски държави, не ги засичат по вътрешните граници на ЕС. Така не се прави сигурност", анализираха спецове.



Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?