Как се роди Кашона? Кметът и ГБС осакатиха проекта на арх. Бакалова

Първоначалната идея бе за разчупена артистична сграда, която да превърне "Гладстон" в истински център на изкуството

Преди повече от година Пловдив пропусна уникалната възможност не просто да има нова изложбена зала, а тя да стане истинско произведение на изкуството.

Първоначалният проект на арх. Петкана Бакалова предвиждаше едно пластично пространство, което пропуска светлината по специален начин.

За двете зали тя влиза от стъкления покрив. Сградата трябваше да превръща напечения тротоар без зеленина на ул. „Гладстон” в малък оазис с дебели сенки.

Пластичното решение на арх. Петканова напомняше много на играта със светлината, постигната в новия "Лувър", изграден с $2 млрд. преди 2 години в Абу Даби.

Идеите бяха отхвърлени от кмета Иван Тотев и строителите от „Главболгарстрой”, които изпълниха реконструкцията на инженеринг.

Първо отпадна вариантът за разчупена фасада, която със сложната си форма и игра на светлините настъпва върху голия тротоар. Така отпада и пасажът с места за почивка под дебелите сенки на перголите.

Така се ражда новия проект. И при него има козирка, предвидена да раздвижи визията на сградата.

Следва ново „рязане на ъглите” и се получава сегашният краен продукт, който е без козирка.

И вместо произведение на изкуството, днес имаме нова, но съвсем обикновена изложбена зала.

На едни им прилича на мавзолей, на други на супермаркет, трети го определят като поредния кашон, чието предимство е единствено в това, че си говори идеално с този над Голямата базилика и сградата на Централна поща.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Майнатаун

Майнатаун

14.08.2019 | 23:18

Тотев и тоя път свърши работата, както трябва за радост на нас пловдивчаните и за ужас на Слявчовите два трола!

Отговори
0 6
Бай Ганцен

Бай Ганцен

14.08.2019 | 21:47

НЯМа ГЪлерИИ МЪлРИи ИмА ИМпЕриАл ИмА кЪЩа ЗА бЕЗ пАрИ Ай ЧисстиТУ ЗАспаЛИ мАйНИ

Отговори
7 2
Бай Ганцен

Бай Ганцен

14.08.2019 | 21:43

ДУБРЕ ЧИ И КМЕТЯ Чи и ТУЙ ни мужа ДА уткрадни

Отговори
1 1
архитект

архитект

14.08.2019 | 21:07

Извинявайте, ама така нареченият проект е пълен ужас. На съществуващото място той е напълно нереализуем, за да стане трябва два пъти повече площ, а такава няма. Тия въздушни решения щеше да изядът поне 30% от наличната изложбена площ. Архитектурата не се прави за прослава на архитекта, а за да свърши работата за която е предназначена.

Отговори
7 0
Напреж Глафчу

Напреж Глафчу

14.08.2019 | 20:30

Ша стани идеално WC -идвам и го почвам. Маджоретите да загрявът. Муаа-ха-хаааа.

Отговори
4 4
инженерингово крадене

инженерингово крадене

14.08.2019 | 20:20

Важното е, че с този "инженеринг" съвсем законно се "усвояват" колкото си поискат милиони! Затова, по средата на годината градската хазна е празна, а имаме и нови дългове! Кой и как ще ги плаща, Тотев не го интересува...

Отговори
5 5
...

...

14.08.2019 | 18:27

Проектът бил осакатен. Художниците повечето, от които анонимници претенции имали. Те и онази съборетина бившата гарнизонна фурна искат да е галерия, но някой друг да им я направи, а те само да са недоволни.

Отговори
10 9
Набихлено Игор

Набихлено Игор

14.08.2019 | 17:43

Главболгарстрой...какво повече да се говори. А иначе Европейската столица на културата няма опера,галерия или тратър. Сгради които да се отличават като такива. Ни явно това не е в "културните" представи на управата на града и на жителите, които пълнят чалготеките и кафенетата. Да не говорим, че няма един кьорав стадион, голям плувен басейн или нормална мултифункционална зала, градски транспорт също. Въобще за селска столица на културата може и да ставаме.

Отговори
19 6
Паметлив

Паметлив

14.08.2019 | 17:39

Да не забравяме, че така прехваления проект на арх. Бакалова бе разкритикуван от представители на гилдията като кичозен. Каквато и да бяха направили галерията, все щеше да има недоволни.

Отговори
14 5
Бай Онзи

Бай Онзи

14.08.2019 | 17:26

Страхотна аналогия с кашон . Безличен продукт на инженеринга . В този мавзолей очакваме някой ден да легне и фараон Тот първи ........

Отговори
17 8

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?