Подай сигнал

Как се роди Кашона? Кметът и ГБС осакатиха проекта на арх. Бакалова

Първоначалната идея бе за разчупена артистична сграда, която да превърне "Гладстон" в истински център на изкуството

Пловдив

от Росен Саръмов 1846 прегледа 0

Преди повече от година Пловдив пропусна уникалната възможност не просто да има нова изложбена зала, а тя да стане истинско произведение на изкуството.

Първоначалният проект на арх. Петкана Бакалова предвиждаше едно пластично пространство, което пропуска светлината по специален начин.

За двете зали тя влиза от стъкления покрив. Сградата трябваше да превръща напечения тротоар без зеленина на ул. „Гладстон” в малък оазис с дебели сенки.

Пластичното решение на арх. Петканова напомняше много на играта със светлината, постигната в новия "Лувър", изграден с $2 млрд. преди 2 години в Абу Даби.

Идеите бяха отхвърлени от кмета Иван Тотев и строителите от „Главболгарстрой”, които изпълниха реконструкцията на инженеринг.

Първо отпадна вариантът за разчупена фасада, която със сложната си форма и игра на светлините настъпва върху голия тротоар. Така отпада и пасажът с места за почивка под дебелите сенки на перголите.

Така се ражда новия проект. И при него има козирка, предвидена да раздвижи визията на сградата.

Следва ново „рязане на ъглите” и се получава сегашният краен продукт, който е без козирка.

И вместо произведение на изкуството, днес имаме нова, но съвсем обикновена изложбена зала.

На едни им прилича на мавзолей, на други на супермаркет, трети го определят като поредния кашон, чието предимство е единствено в това, че си говори идеално с този над Голямата базилика и сградата на Централна поща.

Коментари


Тотев и тоя път свърши работата, както трябва за радост на нас пловдивчаните и за ужас на Слявчовите два трола!

НЯМа ГЪлерИИ МЪлРИи ИмА ИМпЕриАл ИмА кЪЩа ЗА бЕЗ пАрИ Ай ЧисстиТУ ЗАспаЛИ мАйНИ

ДУБРЕ ЧИ И КМЕТЯ Чи и ТУЙ ни мужа ДА уткрадни

И ТОЙ КАТО ЕДИН В "ПОД ТЕПЕТО" АКАД. ПРОФ. Д-Р АРХ. КАРА КОЛЬОВ, ХОНОРИС КАУЗА НА ЮГОИЗТОЧНИЯ СЕ ОПИТВА ДА КОЛИ И БЕСИ ПЛОВДИВСКАТА АРХИТЕКТУРА. СТАНАХА МНОГО МАЙМУНИ, ША ШЧУПЯТ КЛОНА. А ПРЕДИ ДА РАЗДАВАШ ОЦЕНКИ, КАКИНОТО, Я НИ КАЖИ НА ИЗПИТА ПО СЪПРОМАТ КАКВА ОЦЕНКА ПОЛУЧИ, А? А? ОТ ПОЛУГРАМОТНИ НЕДОУЧИЛИ КАЛИНКИ БЪЛГАРИСТАН Е НА ТОА ХАЛ С ПОЖАРНИКАР ЗА ФЮРЕР (РЕЖИМА БОБОТРИ), С ИНДЖИНЕРИНГ ЗА КМЕТ И САМОЗВАНЦИ ЗА . . ИЗКУСТВЕНОСТ.

Извинявайте, ама така нареченият проект е пълен ужас. На съществуващото място той е напълно нереализуем, за да стане трябва два пъти повече площ, а такава няма. Тия въздушни решения щеше да изядът поне 30% от наличната изложбена площ. Архитектурата не се прави за прослава на архитекта, а за да свърши работата за която е предназначена.

Ша стани идеално WC -идвам и го почвам. Маджоретите да загрявът. Муаа-ха-хаааа.

Важното е, че с този "инженеринг" съвсем законно се "усвояват" колкото си поискат милиони! Затова, по средата на годината градската хазна е празна, а имаме и нови дългове! Кой и как ще ги плаща, Тотев не го интересува...

Проектът бил осакатен. Художниците повечето, от които анонимници претенции имали. Те и онази съборетина бившата гарнизонна фурна искат да е галерия, но някой друг да им я направи, а те само да са недоволни.

Главболгарстрой...какво повече да се говори. А иначе Европейската столица на културата няма опера,галерия или тратър. Сгради които да се отличават като такива. Ни явно това не е в "културните" представи на управата на града и на жителите, които пълнят чалготеките и кафенетата. Да не говорим, че няма един кьорав стадион, голям плувен басейн или нормална мултифункционална зала, градски транспорт също. Въобще за селска столица на културата може и да ставаме.

Да не забравяме, че така прехваления проект на арх. Бакалова бе разкритикуван от представители на гилдията като кичозен. Каквато и да бяха направили галерията, все щеше да има недоволни.

Страхотна аналогия с кашон . Безличен продукт на инженеринга . В този мавзолей очакваме някой ден да легне и фараон Тот първи ........

Росине, какви глупости пишеш? Наподобявала сграда построена с 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА. Напекло те е слънцето май?

А така също и със нашарените с безсмислени графити ХРУЩЕВКИ преди коматевския надлез.