Подай сигнал

Как пазим духа на Пловдив СНИМКИ

Галерия

от Наташа Манева и Валентина Йеремиев 1261 прегледа 0

Умеем ли да пазим архитектурното наследство - къщи със статут на паметници на културата? През последните години мнозина собственици успяха да реставрират сградите със собствени средства, но и днес в историческата зона на Пловдив виждаме фасади с олющена мазилка, изкъртени орнаменти, ръждясали балкони, изгнила дограма.

Къща на ул. "Райко Даскалов" (малката Главна) е опасна, защото върху тротоара пада мазилка. Ужас срад минувачите всява и сградата на ул. "Иван Вазов" 10, боядисана някога в синьо. Тя е под ключ от миналия век. Фасадата е като юфка, прозорците са избити. "Внимание, падащи предмети!" - този надпис е окачен на вратата в партера на красивата къща на Главната до Римския форум. Сградата беше наскоро реставрирана, но очевидно с лошо качество. В окаяно състояние е емблематичният паметник на културата на бул. "Шести септември" и "Райко Даскалов". Къщата с медальона, която се намира отсреща, пред Съдебната палата, беше обновена със съвместните усилия на частните собственици и Община Пловдив. Такива примери обаче се броят на пръсти. Все едно някой е остъргал боята на втория етаж на къщата на ул. "Отец Паисий" точно над лъскавия магазин.

Без прозорци и покрив е къщата на ул. "Тодор Самодумов", точно до перлата на Стария град - "Клианти".

По нареждане на кмета на район "Централен" Георги Стаменов някои собственици, като на ул. "Христо Г. Данов", обезопасиха фасадите с предпазни платна. Добрата новина е, че в "Капана" вече почти няма къщи, които да не са реставрирани.

Коментари


Скоро няма да се притеснявате за падащите фасади на сградата на ул. Иван Вазов. Дойде и времето и ще я гътнат. Очаквайте нов хотел ;)

Частни сгради с много собственици, трудно се намират. Те по между си не могат да се открият, камо ли общината да ги намери. Как да ги глоби, като не знае кой, а ако ги изземе утре една армия адвокати ще погне поредния заместник кмет. Може Общината да ги ремонтира за своя сметка, и после да търси на босия цървулите, а опозицията да крещи че се разходват общински пари на халост. Най-добрия вариант е да ги продадат, щото са на центъра и бая пари има в тия къщи, ама не могат да се разберат. Така е в цяла България и не само с къщите, ами и със земите е така. Като не са поделени на времето, сега наследниците само се увеличават с всеки умрял роднина. Иначе крещенето е на мода! Хайде и ние да не останем по-назад. У-у-у-у-у-у-у-у-у-у!

Проблемът е че старите пловдивчани остаряха, а младите стари пловдивчани се изселиха в София или зад граница, та малко останаха тези дето милеят за града и затова другоселците вземат връх ...

Всичката селяния трябва да се измете от града,заедно с общинарите от най-долния до най-горния! А новите коптори,които се строят за тях да се сринат до основи!!!Стига с тия паркинги,още и още коли,плазмодий по улиците,отварянето на поредния шарен,кичозен бардак,нощен бордей и прочие нужници! Мария е напълно права!Само старите пловдивчани могат да усетят истинския дух на този град,да милеят,и да ги боли в каква кочина се превърна града!

ДУХЪТ НА ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЗЕН ЕДИНСТВЕНО ОТ ПОТОМСТВЕНИ ПЛОВДИВАНИ САМО ТЕ РАЗБИРАТ КАКВО ЗНАЧИ ТОЙ.А НАВЛЕЗЛИТЕ ДЕТО СЕ ДОВЛЯКЪХА ОТ МАЙНАТА СИ ГЪЗ....ОБЕЗОБРАЗИХА НАЙ-ХУБАВИЯ ГРАД НА БЪЛГАРИЯ.ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВАСЕЛЯНИНА КУЛТУРА НЯМА ДА ДОНЕСЕ А ПРОСТОТИЯ И НАГЛОСТ.Е СТАРИТЕ ПЛОВДИВЧАНИ БЯХА ДРУГА КАТЕГОРИЯ ХОРА.

Страхотен български сайт за игри от които се печели! Играй безплатно, печели истински награди!Десетки видове игри, томболи, лотарии!Развий твой блог - печели от писане на статии!Без ограничения - колкото повече играете, толкова повече печелите!Най-важното - напълно безплатно е, и се забавлявате!Регистрация тук - http://freelotto.eu?ref=70876&bsd=vi8YKxpwEmf

Положителното е ,че както е тръгнало скоро на " новите пловдивчани" ще им е през дедовия какви къщи - арх. паметници са останали и кои са поддържани... бай помак си иска нов мол на сточната, иска ново галакси и ви гарден, иска всички булеварди да с по 6 платна и да шпорка бангията за 4 000 леа наволя с двеста посред нощ...и тони стораро да цвили яко и тва е живота мамкаму

Застрояват града, водят селяни и ги заселват тук!

Гледката е кошмарна, като стаята на разстрела на Осама Бин Ладен.