Подай сигнал

Как остров Адата посреща гости в разгара на Пловдив 2019

Пловдив

от Руслан Йорданов 505 прегледа 0

Необитаемият остров Адата, който трябваше да бъде един от ключовите акценти на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, тъне в разруха и мизерия. Мостът е прокапал на няколко места и по време на дъжд шуртят малки водопадчета по бул. „Марица“. Стълбите са осеяни с боклуци, сред които преобладават опаковките на популярна закусвалня. Стъпвайки долу, човек разбира, че по-достъпните части на частния остров са превърнати в обществена тоалетна. И това всъщност е един от малкото примери за това как могат да се съчетаят с взаимна изгода общественият и личен интерес в едно истинско и продуктивно публично-частно партньорство. Ако не на друго, на миризма тук го докарваме.

Ако ентусиазираният турист с приключенски дух реши да продължи след минираното от фекалии поле, влиза в същинска джунгла, прорязана от тясна пътека. Тя явно е отъпкана от въдичари, кучкари и любители на дивата природа. Вие се из острова и е добър ориентир, но е много вероятно да се загубите в гората и при най-малкото разсейване. Тук живеят около една четвърт от 88-те видове птици, обитаващи Пловдивския регион. В този рай човешки крак стъпва сравнително рядко, а когато вали, самотата е гарантирана.

Някога, преди да бъде реституиран, островът се поддържаше грижовно от държавата. Пловдивчани ходеха на излети и седенки по широките окосени поляни на Адата. През последните десетилетия обаче природата им е отнела всичко.

Тъй като Адата е незаобиколим акцент в Апликационната книга на ЕСК, фондация „Пловдив 2019“ прави всичко по силите да го презентира дори по необичайни начини. Преди време тук разхождаха гостуващите чуждестранни творци с цел вдъхновение. Островът присъства и в програмите на различни фестивали и концерти, но само символично.

Последното хрумване е изграждането на геодезична куполна конструкция и поставяне на информационни табели край реката в рамките на инициативата „Да осиновим Адата", която въвлича местни училища в установяване на ученическо настойничество (осиновяване) на речния участък в рамките на град Пловдив.

Преди това бяха творческите разходки на чуждестранни писатели и художници в джунглата, както и тематичните фестивали, носещи името на острова. Но пак повтаряме - само символично. Както между другото май се реализира напоследък и цялото домакинство на Пловдив като Европейска столица на културата.

Коментари