Как общински шеф от ВМРО завлече "Мотобул" с 30 бона

Илия Дребчев прехвърлил фирмата на калеко си. Поискал да превеждат заплатата му в сметка на съпругата, за да не я запорират

Шефът на Общинския съвет в Съединение Илия Дребчев завлече фирма с неразплатени фактури за близо 30 000 лева. Нещо повече, членът на политическа партия ВМРО недвусмислено заявява, че „няма кой да го пипне за каквито и да било задължения” и че „ще се изкара социално слаб”, посочват от засегнатото дружество "Мотобул" ЕАД. Дребчев даже настоял заплатата му като шеф на ОбС да се превежда по сметка на съпругата му, за да не я запорират кредиторите.

Потърпевшите излязоха с отворено писмо до прокуратурата, кметът на Съединение Атанас Балкански и Общинския съвет. В него надлежно описват, че шефът на ОбС „изнудва всеки, с когото работи, като отправя непрестанни заплахи към контрагентите си, че ще изгорят с вземанията си, както и че ще плати, ако и когато той прецени за необходимо”. От фирмата определят действията на шефа на ОбС като "политически произвол" и "изнудване". "Марица" също разполага с писмото. 


Казусът

По своята същина казусът е типичен търговски спор. „Мотобул” ЕАД е дружество, което се занимава с предоставянето на карти за намаления при зареждане с горива от партньорски бензиностанции. Към момента на сключване на договора Илия Дребчев е управител на "И и Д Трейд" ЕООД с предмет на дейност товарни превози. Първата и най-голямата неразплатена фактура е на стойност 12 876 лева от дата 31 август 2018 г. Падежът за плащане е 15 дни по-късно, но суми не са постъпили. Следват още четири фактури, последната от 30 септември, като общата стойност на дълга става 27 904 лева, без да е постъпило плащане по нито една от предходните. В края на октомври "И и Д Трейд" и "Мотобул" подписват споразумение в присъствие на нотариус за разсрочено плащане на задълженията на седем транша по около 3500 лева. Според документа дълговете трябва да са изчистени до 20 декември 2018 година. За забава на вноска се начислява неустойка от 0.5% на ден. Споразумението обаче остава само на хартия и три месеца по-късно по сметките на "Мотобул" не е постъпила нито стотинка. Към днешна дата дългът изглежда така - 28 705 лева главница и 756.80 лева лихви. 

Опит за финтиране

На 20 февруари т.г. Илия Дребчев продал дяловете си от "И и Д Трейд" ЕООД на Павлик Брашнаров за 5000 лева. По негови думи това е калеко му. По информация на "Мотобул" дружеството има дългове към НАП, но от Търговския регистър те не са видни. Причината е, че към агенцията е подаден план за разсрочване на задълженията и затова фирмата е свалена от "черния списък" . Видно е обаче, че през годините "И и Д Трейд" е реализирала прилични приходи. Нетните приходи през 2017 г. са били 679 хиляди лева, а година по-рано - 903 хиляди лв. 

Новият собственик на дружеството не променя много ситуацията за нас, коментира Милен Христов, който представлява "Мотобул". В споразумението, подписано пред нотариус, пише, че Илия Дребчев се задължава солидарно с "И и Д Трейд" да изплати посочените фактури. 

Очаквайте по-късно днес интервю с Илия Дребчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?