Как и кога катаджиите разбират, че един шофьор е пил

Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

Като правило само тези, които познават човек дълго време - например съпругата, могат да определят по външни признаци с точност 50–100 грама какво количество силен алкохол е употребил  той.

Но, според характера на служебните му задължения всеки пътен полицай  трябва да притежава това умение. Как катаджиите определят още от пръв поглед, че напълно непознат за тях човек е консумирал дори много малка доза алкохол.

Ако представителят на правоохранителните органи не е съпругата на шофьора, то това е доста трудно да се направи. Защото трябва да бъде установено наличието на някаква степен на опияняване в рамките на съвсем кратък разговор с непознат. 

Все пак реакцията на алкохол при всеки човек външно се проявява различно, пише блиц. Но също като начетения медик, опитният катаджия е добре осведомен кои клинични признаци на алкохолно опиянение са общи за всички хомо сапиенс зад волана.

Точно така по един единствен признак катаджията веднага познава, че даден шофьор е пил - това е миризмата на алкохол. В затвореното пространство на автомобила издишваните от шофьора алкохолни пари се усещат на момента, дори да е включена вентилацията. Ето защо някои катаджии се навеждат ниско към отвореното прозорче на шофьорската врата на автомобила. 

Още един издайнически признак на опиянение е ефектът на блестящите очи. Дори при съвсем леко подпийналите хора винаги се разширяват зениците. Точно заради това, при най-леко подозрение, че шофьорът е пил, пътният полицай може еж неволно да светне с фенерче в очите на шофьора. Забавената му реакция ще оголи коварната истина. 

А степените на опиянение на човек се определят не по миризмата и очите. Те са три - лека, средна и тежка. Не е трудно да се досетим, че най-сложно е да бъде фиксирана първата степен, с която най-често си имат работа катаджиите.

Леката степен се характеризира с прилив на сили, емоционален подем на настроението и лека еуфория, когато обикновеният човек лесно се отваря за контакт и проявява заинтересованост в общуването. Като превило тук става дума за незначително разстройство на координацията и съзнанието, някои отклонения от нормалното поведение. 

Преди всичко това са бурни емоции на обикновени въпроси на служителя на реда, които може да носят най-различен характер. Тези емоции имат различен характер - или прекалено радостни или крайно агресивни. Същото става и с речта - човек говори много бавно или изстрелва фразите като картечница. 

Реакцията на репликите на пътния полицай от страна на подпийналия в този случай е също крайно остра и бърза, или вяла и неприбързана. Обикновено шофьорът, който е пийнал 1-2 малки, винаги се старае да демонстрира поведение на трезвен и добър човек, но опитният катаджия бързо го разконспирира. 

Затова всеки шофьор трябва да запомни веднъж завинаги - дори при най-леко опиянение, се нарушава концентрацията на вниманието му. Так че никога не бива да е сяда з%

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?