Подай сигнал

Как да станеш веган само за ден

Пречисти тялото си и влез във форма за пролетта с детокс режима на Неви от „Тотал Спорт”

Здраве

от Илияна Караланова 2982 прегледа 0

Невeна Трифонова - младото и талантливо откритие на „Тотал Спорт”, формира ярката си индивидуалност под влияние на три култури. Още 14-годишна заминава с родителите си за Гърция. Там завършва специалност „Диетология” и открива любовта. Противно на очакванията обаче, мъжът на живота не е грък, а аржентинец. Двамата решават да заживеят в родината му, където Ернан се занимава с логистика, а тя изготвя онлайн режими за здравословно хранене. Година по-късно ги завладява идеята да пренесат опита си в България.


Почти веднага след като се установяват в Пловдив, Неви започва работа като диетолог в „Тотал Спорт”. Пише книга за здравословното хранене и прави презентации за вредните храни пред ученици.

„През последните години здравословният начин на хранене и живот са се превърнали в тотален хит на „пазара” у нас и пo света. Много компании и частни лица използват термините „gluten-free” , „superfood”, „детокс” с маркетингова цел. Добре е обаче да се научим да различаваме кое от цялата тази информация, която ни се предоставя всекидневно, е истина и би ни помогнала да подобрим здравословното си състояние”, казва Неви.

Като специалист по диетология тя разкрива лесен начин за пречистване на организма от вредните токсини, натрупани през зимния период. Съветва и клиентите си да го използват, за да подготвят тялото си за настъпването на пролетта.

А какво по-актуално от това по време на пости да поговорим за веганството?! Това е крайна форма на вегетарианство, при която консумацията на всички животински храни, риба и техни продукти са забранени. Причината се крие в това, че месото и млечните продукти често съдържат вредни антибиотици и хормони, с които биват хранени самите животни, ала също така и заради високото киселинно натоварване, което оказват върху нашето тяло, обяснява диетоложката. Целта на нейната детоксикационна веган диета е тялото ни да се отърве от вредните химикали, замърсители и токсини, които може да се съхраняват в него, и освен това да ни помогне да отслабнем и да се чувстваме страхотно в кожата си до началото на пролетта.

Колко дълго трябва да следваме този веган детокс режим? Ако решим изцяло да изключим от режима си споменатите продукти, е хубаво първо да се консултираме със специалист диетолог, който да ни помогне да изготвим правилно своя режим, тъй като дългото лишение от животински продукти, риба и месо води до недостиг на много ценни витамини, минерали и аминокиселини. „Именно поради тази причина най-често съветвам веган детокс режимът да се прави веднъж седмично”, препоръчва Неви.

Специално за читателите на вестник „Марица” тя изготви дневен веган детокс режим, с който да пренесе всеки в света на новите и различни вкусови преживявания. „Освен това, ако спазвате стриктно режима и сте на веган диета поне веднъж седмично, ще забележите как цифрите на кантара започват да се движат надолу, и то с голяма лекота!”, убедена е диетоложката.

За добрата хидратация на тялото през целия период на режима тя препоръчва и няколко детокс води, които са изключително приятни на вкус и разнообразяват рутината на ежедневието. Режимът не е подходящ за бременни жени и кърмачки. Ако пък страдате от здравословен проблем, консултирайте се със специалист, преди да започнете диетата, съветва Неви.

Детокс вода

(Поставете съставките в 1литър вода и оставете за едно денонощие в хладилника преди да консумирате)

1. Детокс вода с ябълка и канела

Съставки:

1 ябълка с кора, нарязана на тънки ленти

1 канела

*съставките са богати на фитонутриенти и антиоксиданти, които намалят риска от ракови заболявания, хипертония,диабет.

2. Slim down детокс вода

Съставки:

½ лимон, нарязан на тънки филийки

½ лайм , нарязан на тънки филийки

½ грейпфрут, нарязан на филийки

1 купа нарязана краставица

*Цитросите обогатяват водата с витамин C, който помога за подсилването на имунната система и предпазва от множество болести.

3. Засилваща метаболизма вода

Съставки:

1с.л настърган джинджифил

1 купа манго, на ситно

*Тези две съставки заедно помагат за добрата функция на мозъка и храносмилателната ни система.

Коментари