Как да си направите сирене фета само с 3 съставки

Меката текстура и лекият солен вкус на фета сиренето го отличават от другите видове: има различна ценова категория и разнообразни употреби. Фетата се прибавя към доста пайове и салати, а на тост е просто великолепно вкусно! А ако знаехте колко лесно се приготвя, едва ли бихте си купили вече, пише zajenata.bg.

Днес ще ви споделим една проста рецепта за фета. Достатъчно е да я прочетете веднъж, за да я запомните! И бъдете сигурни, че това знание ще ви бъде ужасно полезно, защото сиренето фета е на една от водещите позиции, когато става въпрос за деликатеси

Съставките

мляко 1 л

сол на вкус

Заквасена сметана 1 супена лъжица

Подготовка

Поставете млякото на топло място за един ден, преди да добавите една супена лъжица заквасена сметана. Съдът се затваря добре и се завива на топло. Трябва да стои и да се подкваси, докато отгоре изплува много суроватка и млякото започне да се отделя от стените на съда.

Когато млякото стигне този процес го изсипете в тенджерата и го изпратете на котлона.  Добавя се шипка сол и се пресича с лимонов сок. Образува се извара, която се пресипва в тензух и се оставя да се отцеди за една нощ. След това се пресипва в купа, намачква се


Сега най-важното: намачкването. Натиснете сиренето хубаво, така че да няма вътрешни кухини и повърхността да стане равна. Посолете по желание и изпратете в хладилника за един ден.

Фетата трябва да е солена, но всичко зависи от вашия вкус. При натискане е най-добре да не се използват дървени съдове, тъй като могат да оставят мирис. Дори една чаша ще свърши работа! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?