Как да се подготвим за работа след отпуската

Най-накрая сте намерили време за себе си и сте избрали мястото, където да избягате от света. Дни на спокойствие, опитване на нови ястия и излежаване в удобно легло в прохладната хотелска стая. Звучи като перфектната почивка, която ще остави невероятни спомени след себе си.

Всеки, който се реши да напусне работа за една седмица и да се отдаде на заслужена ваканция, забравя за имейлите, за крайните срокове и за сметките. Все някога обаче ще трябва да се завърнете в офиса, а това е процес, през който се преминава трудно. Има начини, които ще ви помогнат да се приспособите по-бързо към работната среда и ще предотвратят т. нар. „бърнаут“ синдром.

Не отивайте веднага на работа

Всеки има нужда от време, в което да се приспособи към ежедневието. Хубаво е така да планирате отпуска си, че да имате един или два дни вкъщи преди да се върнете на работа. Не е добре от морето да скачате в офиса, защото така тялото ви все още не знае къде точно се намира.

Дори да си останете вкъщи, за да подредите или да изперете дрехите от пътуването, пак е добро решение. Фокусирайте се върху това мозъкът ви да отпочине и да се настрои на работна вълна.

Може да излезете с приятели на кафе или да си направите романтична вечеря с любимия, но винаги си дайте време преди да се впуснете отново в професионални задължения.

Планирайте нещата

Ден преди да се върнете на работа намерете време да планирате ежедневието си. Направете си списък с нещата, които ще трябва да направите в офиса. Ако правите всичко това сутринта преди работния ден, дайте си малко време, в което да сте насаме с мислите си.

Започнете с някои от старите си задачи, които не сте успели да завършите преди да заминете на почивка. Това ще ви помогне да се върнете към нормалния си начин на живот и да се приспособите по-бързо към работната среда.

Не се изкушавайте да започвате нови проекти веднага след почивката. Фокусирайте се върху нещо познато и вървете от малките към големите задължения.

Донесете си сувенир

Предметите от любимо място винаги носят добро настроение. Ако изберете нещо, което да ви пасва на средата в офиса, не се колебайте да си вземете сувенир за бюрото. Така постоянно ще ви се напомня колко хубаво сте си прекарали по време на почивката и ще ви донесе успокоение.

Много хора смятат, че сувенирите ще ги подсещат за безгрижното лято и ще ги депресират, но всъщност не е така. Според професора по психология Соня Любомирски, спомените за почивката носят на хората невероятна наслада и добро настроение. Тези положителни емоции ще ви помогнат да се впишете по-бързо в работната среда.

Социализирайте се

Винаги, когато се върнете от ваканция, се превръщате в център на вниманието. Всеки иска да знае как е минала почивката и това понякога може да ви нервира. Опитайте се обаче да потушите тези негативни емоции и говорете спокойно с всеки, който задава въпроси. Забавните истории от пътуването ви ще разсмеят целия офис и това ще повдигне духа не само на колегите ви, но и вашия.

Не се притеснявайте, това не се тълкува като хвалене. Ако все пак имате такива съмнения, започнете да задавате и вие въпроси за ваканциите на другите. Ще бъдете изненадани колко много хората обичат да говорят за пътуванията си и какви интересни истории може да чуете.

Почивайте си по време на работа

Ако се впуснете в работния процес на пълни обороти, със сигурност ще прегреете. Т. нар. „бърнаут“ е често срещан, когато не правите почивка по време на работния процес. Не си мислете, че ще наваксате липсата си като работите неуморно и не ставате от стола. Никой не очаква от вас веднага да влезете в ритъм и да бъдете на 100% готови.

Погрижете се за себе си и помнете, че всеки заслужава почивка. Хубаво е да излизате на чист въздух за по 10-15 минути на всеки 3 часа. Така ще се разсеете от работната среда и ще имате време да починете и да се върнете със свежи сили за остатъка от деня.

Снимки: Pixabay, Източник: tialoto.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
@ 4

@ 4

14.08.2019 | 03:15

Забелязвам че ЛАТЕРНАДЖИЯТА ви е тъп, но много упорит. В такива случаи Доналд Тръмп казваше: "Качеството, което най-много ценя у Хилъри е че НИКОГА НЕ СЕ ОТКАЗВА".

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?