Как да се отървем от сухата кожа през зимата?

Смяната на температурите неизбежно оказва влияние върху нашата кожа, а когато живакът падне до нулата – да бъдем особено внимателни, защото кожата ни е по-чувствителна и ранима. 
Основните фактори, които въздействат върху кожата ни през есенно-зимните месеци на годината са студеният и по-сух въздух, температурните амплитуди, вятърът и замърсяването на въздуха. Всичко това води до значително по-суха кожа, намалява степента и на хидратация и водно-липидната защита.

Какви са най-честите симптоми?
Сухота, сърбеж, залющване, което ангажира предимно долни и горни крайници. Чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ. Зачервена и раздразнена кожа. Нацепване на кожата. Побеляване и лющене.

Какви продукти са подходящи да използват хората с подобни проблеми?
В домашни условия е необходимо редовното прилагане на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, при които преобладава липидната съставка. Правилният избор на продукт за кожата се базира на дерматологичната консултация, при която лекарят ще определи най-подходящото овлажняващо средство. За предпочитане са продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10 има хидратиращо действие върху кожата, а над 10 процента има и кератолитично (излющващо) действие. При наличие на силно зачервяване на кожата с оформяне на екземни плаки може да се приложи за кратко време крем, съдържащ 1% хидрокортизон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?