Как да разпознаем неизлечимата болест по миризмата

Учените посочиха ароматите, които помагат при диагностицирането

Учени от Манчестърския университет са научили как миришат различни болести. Факт е, че при определено заболяване при човек, в тялото протичат химични процеси, които отделят различни миризми.


Болест на Паркинсон


Учените твърдят, че това заболяване има мускусен мирис. Появява се в резултат на натрупването на бактерии и гъбички в себума. Това вещество се отделя по-интензивно при болестта на Паркинсон. Поради това миризмата става по-каустична.


Болест на Алцхаймер


Лекарите казват, че миризмата на това заболяване може да се появи много преди да бъде диагностицирано при хората. Стана известно, че ароматът, който се носи от човек, засегнат от болестта, може да се прояви под формата на миризма на ръжен хляб.

Той обаче ще бъде по-лек от болестта на Паркинсон. Кожата на пациента мирише на мая и с развитието на Алцхаймера ароматът се засилва.


Туберкулоза


Тук учените разграничават две миризми. Заболяването може да се разпознае от човешката кожа: тя започва да мирише на мокър картон. Също така в дъха има миризма на застояла бира, която напредва заедно с развитието на болестта.


Захарен диабет


Съобщава се, че диабетът има сладък, цитрусов мирис. Може да прилича на плодове: портокал, грейпфрут, ананас и лимон. Освен това лекарите установили, че през деня ароматът може да се промени, както и неговата интензивност. Зависи от нивото на глюкоза в кръвта на човек и как той го следи.


Рак


Учените отдавна изучават това заболяване и се опитват да го диагностицират възможно най-рано. Миризмата обаче може да се появи само когато човек е развил първи или втори етап. При тези пациентите другите усещат мирис на гъби или мая.

Всичко зависи от органа, засегнал тумора. Също така, ароматът може да варира в зависимост от ремисията на човек, пише zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чачо

Чачо

20.08.2019 | 12:25

Пълни простотии

Отговори
2 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?