Подай сигнал

Как да преборим сенната хрема без лекарства с един трик

Хитър трик, с който да се отървем от досадната алергия

Здраве

от Станимир Кронев 403 прегледа 0

Сенната хрема е особено голям проблем през пролетта и лятото

Все повече хора в последно време се сблъскват с алергични проблеми. Една от най-честите форми е алергичният ринит или “сенната хрема”, която причинява постоянен теч от носа и възпаление на неговата лигавица. Накратко, алергичният ринит се получава, когато вдишате съставки от въздуха, към които сте алергични и които, в контакт с лигавицата, предизвикват възпалителна реакция, след която следват множество проблеми. Този тип реакция е особено изразена през пролетта и лятото, когато голям брой потенциални алергени се освобождават във въздуха и така се създава голяма концентрация на полени от различни цветя, билки, храстчета.

Най-честите симптоми са сърбеж в носа, често кихане, течащ или запушен нос, болно гърло, сърбеж и сълзене от очите. Като цяло проблемът не е от най-страшните, но пък със сигурност може да се каже, че е едно от най-неприятните усещания. Особено пролетта… Опитайте това, което ще опиша. Може да не ви подейства, но ако ви отърве от сенната хрема, ще сте благодарни на себе си за усилието, което сте положили, а то наистина е минимално.

Нека да минем на самия трик срещу сенната хрема. Тъй като тези реакции се получават при хора с алергии, когато се разхождат на открито, т.е. на място, пълно с алергени (прах, цветен прашец и др.), е необходимо, преди да излезете от вкъщи, да вземете клечки за уши (1-2) и да ги напоите добре с най-обикновено олио или друга мазнина.

С напоените клечки добре намажете ноздрите от вътрешната страна, за да бъде лигавицата колкото е възможно по-покрита. Разбира се, не бива да прекалявате с натискане на клечките във вътрешността на носа, за да не се нараните. Ако планирате да се задържите дълго време на открито, вземете със себе си малка бутилка с олио и няколко клечки за уши, така че, ако е необходимо, процедурата да се повтори.

По този прост начин алергените ще се залепват на омазнената лигавица, тоест по един “щит”, който ще предпази лигавицата на носа и няма да се случи обичайната бурна реакция. Когато се върнете отново у дома, измийте носа и впръскайте разтвор от морска сол (солена вода) или просто го прочистете по ваш си начин (с парни инхалации например).

Допълнителен съвет - чай от коприва и мащерка

Ежедневно пийте чай от коприва, в който сте добавили малко мащерка по следния начин: две пълни супени лъжици коприва и една супена лъжица мащерка прибавете към половин литър вряща вода. Веднага махнете от котлона и оставете да престои 15-20 минути. Прецеждате и го пиете 3-4 пъти през деня.

Коментари