Как да постъпите, за да спасите живота на припаднал човек

 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70% от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт, твърдят от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България. Внезапната сърдечна смърт е убиец номер едно в света, показват данните на статистиката. Тя може да засегне човек в привидно добро здраве или човек с друго заболяване. Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а за България тя достига почти 100%. Важно е всеки човек да е подготвен да помогне в случай на внезапна сърдечна смърт извън болнично заведение.

„Има три важни стъпки, които всеки трябва да следва, ако види припаднал човек. Първо - да провери дали е в съзнание и диша. Второ -  да се обади на 112. И трето - да започне да прави сърдечен масаж - силно и енергично. От Английската сърдечна фондация преди години са създали брилянтен клип с участието на известния футболист, направил кариера и като актьор, Вини Джоунс, който дава много точни насоки как трябва да се реагира в ситуация на припаднал със сърдечен арест“,  казва д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.

Ежегодно той и колегите от Сдружението организират обучителни кампании какво трябва и може да направи всеки от нас, за да помогне на човек в такава ситуация. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Обикновен човек

Обикновен човек

16.05.2019 | 20:15

Всичко, което е написано е вярно, но къде е видеото, от което може да се научим как да направим сърдечен масаж????? Можеше поне да представите това с Вини Джоунс с превод. Защо правите нещата наполовина?

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?