Как да оцелеете в августовските жеги?

Температурите още не са счупили последния рекорд у нас по горещина, но да си признаем - все по-трудно се оцелява в тази жега. И ако не се печете доволно на някой плаж, освежени от морския бриз, или пък не сте опънали крака под дебелата сянка в планината, трябва да се борите със зъби и нокти да не се удавите в собствената си пот и мозъкът ви да не се изпържи.

Картинката може и да звучи леко апокалиптично, ала лекарите не спират да ни предупреждават колко лесно можем да паднем по гръб от дехидратация, слънчев или сърдечен удар, инсулт и други страшни неща.

И тъй като не искаме да се стига до това, ви предлагаме няколко сигурни начина да оцелеете в жегите.

1. Не се стискайте, а включвайте всички климатици и вентилатори. Разбира се, не ги пускайте на зимни температури, а поддържайте въздуха между 24-27 градуса, за да не стане обратен ефект и да се разболеете.

2. Не бързайте, когато сте навън. Това ще учести дишането ви и горещият въздух ще ви умори и дехидратира два пъти по-бързо. По същата причина избягвайте да вдигате и носите продължително време тежки предмети.

3. Не пийте течности само когато сте жадни! Наливайте се постоянно, за да не се дехидратирате.

И под течности нямаме предвид кафе и кофеинови напитки, нито спиртни напитки. Заложете на класическата минерална вода, в краен случай чешмяна или някой фреш/сода.

4. Пуснете щорите и пердетата. Всяко допълнително препятствие пред вас и слънчевата светлина, понижава температурата на тялото.

5. Не на тесните дрехи! И без това в жегите крайниците ви отичат и подпухвате като бухта. Допълнителният натиск върху тялото ще затрудни правилното функциониране на органите и циркулацията на кръвта.

6. Не е нужно да взимате чадър, но ако ще стоите по-продължително на слънце, по-добре се екипирайте с шапка да охлажда главата.

7. По възможност сведете до минимум използването на електроуреди, излъчващи топлина - като фурна, ютия, сешоар.

8. Не яжте мазни и пържени храни. Препоръчително е суровоядството - по-питателно, не затруднява храносмилателната и отделителната система и освен това хидратира (плодовете и зеленчуците).

9. Банята е новата ви любима стая. Къпете се по-често, за по-дълго и с по-студена вода.

10. Нещо странно, но ефективно - направете си леден оризов чорап! Сложете ориз в един чорап и го пъхнете във фризера за няколко часа. След това го вземете при себе си, като си лягате. Оризът задържа студеното по-дълго.

11. И не на последно място. Ако усетите дискомфорт, ако ви прилошее или видите друг човек да припада, не се колебайте да потърсите Бърза помощ. Влиянието на жегите върху човешкото здраве не е шега!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?