Кайзер: Преговорите с Ботев удариха на камък

Преди две години Даниел Кайзер се запита дали е време да си търси нова работа. Той е на 25 години и все още защитава вратата на второразредния РОВ Рибник. През лятото на 2017-а неочаквано за всички той спечели Купата на България с Ботев Пловдив. Кайзер прекарва по-голяма част от първия сезон на пейката, но след това е безспорен номер 1 и е топ вратар на българската Първа лига. Кой знае дали това лято няма да е герой в сагата с някой интересен трансфер.  

В интервю за Wloło той говори за реалностите в българския футбол, мачовете от лигата на тренировъчната база на клуба вместо на стадиона, медийния шум за разговорите около новия му договор и треньора на вратарите, без когото нямаше да бъде в сегашната си кондиция. 

- Във вторник направихте хикс на Лудогорец. Успех ли е за вас?

-  От една страна, преди мача беше добре да вземем точка от лидера. Но гледайки хода на мача, можехме да направим нещо повече - Лудогорец не е в оптимална форма тази пролет. 

- За вас този сезон може да е трамплин за по-високо ниво във футбола. В Ботев сега сте твърдо  номер 1.

-  Използвах момента си. Първата половина на годината, освен силното представяне за Суперкупата, прекарах на пейката. В началото на март и април нещо се случи, конкурентът ми бе в по-слаба форма, влязох сред титулярите и не пуснах мястото си. Не съм пропускал мач от 30-ия кръг на миналия сезон.

- Смятате ли, че сте в топ форма?

-  Сега съм на добро ниво, нямам и големи грешки и травми. Има мачове, в които трябва да помогна на отбора. Като цяло съм доволен, въпреки че осъзнавам, че всеки вратар ще пуска лесни голове. Рано или късно това може да се случи и с мен.

- Когато дойдохте в Ботев, бяхте наясно, че ще сте резерва на първо време.

- Случи се много бързо трансферът ми. Получих телефонно обаждане и след седмица пристигнах. Знаех, че отборът играе квалификации за Лига Европа, и това бе всичко. Не крия, че ми беше трудно. За първи път в чужбина, нова страна, живеех сам. Преминах от полската втора лига в българската първа. Играх в мача за Суперкупата с Лудогорец, спечелихме. Мислех, че ще е трамплин за мен това, но си останах резерва. Стиснах зъби, изчаках и сега всичко е наред - на терена и извън него.

- В този мач ви запомнихме с радостта след победата.

-  Не очаквах да играя тогава. Иван Чворович беше железен номер 1 тогава. Тр​еньорът обаче искаше да ме провери и ме постави на вратата. Не знаех до деня на мача. Справих се много добре, мислех, че ще играя и за лигата, но останах пак на пейката. Това не променя радостта ми от купата. Току-що идвах от трето ниво на Полша, а играх супер срещу Лудогорец, отбор, който печели купа след купа в България. Перфектното представяне пред новия клуб.

 -Чувствахте ли, че сте убедили всички в качествата си след това представяне?

-  Повече почувствах, че убедих феновете. Ясно ми е какво са мислили преди това. Идва вратар от полската II лига, за тях бях анонимник, а тук говорим за клуб, който печели националната купа, ще играе за суперкупата и за Лига Европа. 

- Как ви намери Ботев? Вероятно не е пращал скаути в Рибник.

- Всичко започна с Коледни пожелания, които размених с Адам Стаховяк. Познавахме се от времето в Горник Забже. Изпратих му SMS, писахме си, говорихме по телефона. Попита ме как е положението в Рибник и дали иска​м ​да отида на тестове в Ботев. Той е играл в този клуб в продължение на две години и половина, много го уважават. Казах защо не, отивам. Пристигнах през зимната подготовка, тренирах седмица. Условията бяха тежки, имаше снежни бури, но ми предложиха договор. Имах половин година договор с Рибник. Трябваше да изчакам четири месеца и да се върна. 

- През цялото време се били в контакт с българите. Знаеха ли в Рибник, че отивате там лятото?

-  Честно казано, почти бях забравил, когато те се обадиха отново. Спечелиха националната купа, вторият им вратар (б.р. - Георги Георгиев) си беше тръгнал и бързо търсеха друг. След една седмица бях играч на Ботев.

- Притеснявахте ли се?

- Нямах съмнения. Казах си, това е последният ми шанс да направя нещо по-сериозно в играта. Исках да играя на най-голямо ниво. В Полша се провалих, но не пропуснах българския си шанс. Знаех, че е по-лесно от България да намеря и по-силен отбор.

- В Рибник идваше ли ти наум, че трябва да сменяш попрището?

- Не съм имал ясна визия. Нямам професия от училище и някакви други нефутболни таланти. Усетих, че времето настъпва. Първо, когато в Рибник поискаха да удължат договора си с мен, но в края на сезон 2016/17 Каспер Роса показа страхотна форма и клубът вече не ме искаше. Тогава започнах да мисля, че може би ще трябва да си търся нормална друга работа. Имахме няколко проблема с плащанията в Рибник и втора заплата извън футбола нямаше да ми е излишна. 

- Треньор в Ботев ви е Николай Киров. Виждате ли нещо специфично в работата му в сравнение с полските треньори?

- Той отдава голямо значение на играта в защита, всичко трябва да се организира и функционира според схемите. От друга страна, офанзивните играчи са свободни, не са толкова вградени в тактическата рамка. Имат широко поле за импровизация. Имаме свой собствен стил, но той не убива атакуващото начало.

- Виждам, че въпросът с новия ви договор е доста гореща тема в българските медии.

- Смеем се с жена ми, но в продължение на три месеца няма понеделник, в който да няма нов текст за мен. Вече съобщих, че съм удължил договора си три пъти. Сега версията е, че парите не ми стигат, моите агенти са атакувани. Нямам представа кой го пише, но се надявам да не е от клуба, тъй като вярвам на тези хора. Истината е следната: в началото на декември започнаха преговорите, в началото на януари те приключиха. От този момент мълчание, никой не контактува с мен. И медиите пишат.

Прочетох, че съм съгласен за заплата от 6.5 хиляди евро, но агенцията ми искала повече. Що се отнася до сумите, нищо не е вярно. В началото бях ядосан, за първи път попадах в такава ситуация. Не вярвам с тези писания клубът да упражнява натиск върху мен.

Бяхме близо до договор, но след това се разминахме някъде. Засега няма индикации, че ще удължа договора си. Не вярвам, че ще остана резерва, щом играя добре.

- Писаха, че по "неясни причини" сте заминали няколко дни за Полша и сте пропуснали спаринг.

- Не играх срещу Несебър, но всичко бе съгласувано с клуба. Мама имаше рожден ден в събота и исках да присъствам, все пак съм единствено дете. Говорих с треньора, той се съгласи. В петък следобед излетях за Полша, а в неделя се върнах.

- Да обобщим - искате ли да останете в Ботев?

- През зимата се появиха няколко варианта. Не съм взел решение, не искам да затварям пътеката никъде. Ще видим - колкото повече мисля, толкова по-лошо. Сезонът е в разгара си, имаме много мачове. Искам да се съсредоточа върху тях. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?