Кафето е ритуал на удоволствието

За италианците пиенето на кафе е ритуал, при който се наслаждават в пълна степен на вкусове, аромати, плътност, както и на неговия „характер". Което впрочем правят всички познавачи.


Италианците пият кафе всеки ден. Традиционното италианско кафе „върви“ самостоятелно само на закуска и обикновено е с мляко. През останалата част на деня го предпочитат черно, плътно, горчиво и за ободряване след хранене.


Макар че капучиното им е специалитет, не го пият след 11 часа. Названието му се свързва със свещеническия орден на капуцините от 16. век. Те имали островърхи шапки като качулки, с които е първата асоциация за "качулката" от сметана или млечна пяна на еспресото. Другата асоциация е черното като расо кафе, с „качулка“, която е бяла като обръснатите темета на монасите.


Във Венеция в традиционното кафе е останало ориенталско влияние - сладко и с аромат на ванилия. В Лигурия и Пиемонт то се предлага със сладки, елегантни вкусове, докато в Милано е „по-делово“ - пие се бързо, за да се ободриш за работа. В Неапол пък е черно, плътно, силно и късо. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?