Качественият проект е ключов за ефекта от санирането

В този процес трябва да се намери критерий и начин, при който предимство и приоритет да имат местните фирми

Пламен Иванов, председател на ОП на КСБ-Пловдив

Разговаря Даниела Арнаудова

 

Г-н Иванов, какво очаквахте вие, строителите, от санирането и какво се случи реално?

 Цифрите говорят сами: до 2020 година трябва да има 2000 санирани блока. До момента там, където процесът е завършил, са готови 1680 сгради. Това показва, че Националната програма е донесла реален ефект за близо 150 000 домакинства.

В Пловдив санираните сгради са едва 50. Сами преценете какъв процент е това от общата картина за страната.  

Добрата новина е, че до 2020 година около 405 млн. лева ще са спестени от енергия. Т.е. в тези 2000 жилища през 2020 г. ще има икономически ефект от намалено потребление на енергия. Това са реалните ефекти. На тази основа трябва да се прецизира колко и как е ефективна Националната програма.

Не закъсня ли програмата със санирането?

Санирането закъсня, но пък компенсира с количество. Дали имаше смисъл - това е безспорно. Процесът помогна на много хора, но той имаше своето трудно начало. Едно 20-ина години минаха, откакто заговорихме за първи път за саниране. От 1997-2000 г. у нас идваха немски специалисти, обсъждахме техни модели, чуждия опит. Дори в Общинския съвет защитихме тезата за пилотни проекти за санирането на многофамилни и панелни жилища. Така че можеше да започнем и по-рано, но факт е, че санирането и в Пловдив тръгна.

Дори когато хората инвестират свои средства, те оценяват ефекта от добрата изолация на тяхната част от сградата. Така че националната програма „поправи” тези липси. Оттук нататък санирането е добре да протече цялостно, да има поточност и последователност. Въпросът е да не се прави на парче. Ето първите 50 блока в Пловдив са готови и това беше по-разумното - да не се изсипва всичката работа наведнъж. Ала трябва да продължим нататък. Да се мисли в посока

програмата да бъде дългосрочна, без пиково пускане на много блокове,


следвано от дълги паузи, и ние, строителите, да не сме постоянно в режим на училище. Сега работим, после - затишие. Така нямаме ритмичност в работата си и разпиляваме кадрите си.

Къде отчитате грешките?

Ако има грешки, те дойдоха от подценяването на ролята и значението на проекта. Нашият безспорен арбитър в целия процес е качественият проект - именно той гарантира добрия краен резултат. Другият проблем дойде от трудната мотивация на хората да работят на обект, където има обитатели. По-сложно е, отколкото да вдигнеш нова сграда. Не отричаме, че имаше и големи амбиции на хора непрофесионалисти да се намесят в процеса, впоследствие обаче нещата започнаха да се нормализират. Така че санирането е сложен и труден процес, изискващ опит и трайни намерения в бъдеще. Днес в КСБ отчитаме, че имаше добра форма на коопериране между участниците - фирмите показаха, че могат да работят заедно. От Камарата също помагахме. Организирахме работни срещи с Община Пловдив, Строителния надзор, проф. Назърски, бяха поканени и всички фирми участници. Целта беше да помогнем на колегите да установят отношения помежду си, да направим процеса максимално светъл и да има ясни критерии - това е работещата формула за нас. Като за първи опит, в сравнение с доста други градове, резултатите са задоволителни.

В бранша имаше голям отпор на румънските топлоизолации, които се използваха при санирането. Регулира ли се този процес?

Проблемът с румънската топлоизолация се отнасяше за един сертификат, който не удовлетворяваше изискванията за пожаробезопасност. В санирането е важна негоримостта на материалите ​- в случая румънският продукт наподобява "дървено желязо". Проблемът се преодоля, но тук може да се повдигне въпросът, че имаме пикове на потребление. Да вземем ватата, която е един качествен продукт, но при едно пиково потребление се стига до нейния дефицит - т.е. не сме готови за него.

Така че в санирането няма място за подобни пикове и сривове на пазара. На доставчиците им е все едно кой е изпълнителят. Те знаят, че в определен период ще се изпълнят толкова хил. кв. м топлоизолационна система. И доставчикът я зарежда. Затова е важно санирането да протича поетапно и последователно, а не моментно. Тогава има смисъл да се договарят количества материали напред и да се поддържат определени складови наличности.

Получи ли се концентрация ​- едни и същи фирми да вземат повече поръчки?

Не бих казал.

Имаше групиране на фирми, които се подпомагаха взаимно


Те се обединиха с цел по-добра развойна дейност и по-добри доставки. По принцип в санирането трябва да се намери критерий и начин, при който предимство и приоритет да имат местните фирми. Защото те имат някаква емоционална свързаност и легитимност пред гражданите, те са тук и работят на място. Не мога да цитирам проценти, но мисля, че осигурихме добро участие на пловдивски строители. Така хем ангажираме работници на местно ниво, хем имаме добро гаранционно поддържане на сградата по-късно. Трудно фирма от Плевен ще дойде да ремонтира една тераса, ако се случи дефект. По-лесно се мобилизира местният строител.

А при доставчиците имаше ли повторяемост на едни и същи участници?

Не го усетих като проблем. Естествено печеливши са били онези от тях, които са склонни на най-големи компромиси от гледна точка на разсрочени плащания или в преследването на по-ниска цена. В строителството себестойността на материалите не би трябвало да има толкова голямо значение като давността и трайността. Естествено на някои материали ресурсът им е близък до гаранционния срок, а други са с по-дълъг ресурс и годност. Вторите са по-скъпи, но цената, съотнесена към качеството, е в тяхна полза, те са по-добрите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
баш майстора

баш майстора

20.06.2019 | 10:53

Този председател е като Румен Радев-президент е , но не на всички българи ! Той самият е автор на не малко схеми за корупция чрез който пряко облагодетелствани са фирми на зетя,щерката т.н.т. В бранша на строителити е недолюбван , но в тази уважавана от мен медия редовно получава поле за изява по неизвестни за мен причини ?! В ОП на КСБ-Пловдив е крайно време за промяна !

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?