Подай сигнал

Йордан Цонев: Догодина ще има три вота

Коментари

от Йордан Цонев, депутат от ДПСпред Нова 1063 прегледа 0

Йордан Цонев

Офертата на движението към ГЕРБ да се откажат от коалицията с "Обединени патриоти" и да управляват в малцинство с подкрепата на ДПС вече не е валидна. Има решение да се ускори демонтажът на тази управленска коалиция, защото не представя реформи, защото бюджетът не става. Този парламент е изчерпан.

Проектобюджетът за 2019 г. е ориентиран към това управляващите с парите на данъкоплатците да спечелят редовните европейски и местни избори догодина. Има "лоша новина" за ГЕРБ: Бюджетът ще доведе и до трети избори и точно на третите днешните управляващи няма да спечелят.

Бюджетът не е съобразен с икономическия цикъл, а увеличените разходи ще напомпат инфлацията, ще се забави икономическият растеж, а това ще изяде увеличението както на пенсиите, така и на заплатите. Увеличението на доходите на целеви групи също е предизборно и необосновано икономически, а градовете, управлявани от ГЕРБ, са превърнати в строителни площадки за разлика от други места.

Поехме курс към предсрочни избори, въпреки че все още не виждаме алтернатива на сегашното управление. Желанието на ДПС е да бъде изготвена програма за извеждане на страната от кризата с хоризонт от 10 г. с широка парламентарна и извънпарламентарна подкрепа, която да се изпълнява от партията, която дойде на власт.

Ако спечели ГЕРБ, тя ще определи кой ще е министър-председател, ако спечели БСП - тя ще определи. Изборите ще посочат кой печели и спечелилият ще изпълнява тази програма. ДПС работи много активно по осъществяването на тази идея и изрази надежда, че медиите също могат да помогнат.

В сегашния парламент в началото на всяко заседание депутатите от ДПС ще изчакват управляващите да осигурят кворум и ще се регистрират след това.

По теми, които попадат в предизборната програма на ДПС, движението ще гласува с управляващите.

ДПС настоява за отстраняването на Валери Симеонов по морални съображения в знак на солидарност с майките на деца с увреждания, а иска оставката на целия кабинет с политически мотиви.

Искаме отстраняването на един арогантен и циничен вицепремиер, който е срам за България. ДПС първо видя, че той не става. Поискахме оставката му още преди година и половина. И не само на него, на целия кабинет. Искаме предсрочни избори. Такива ще има, без никакво съмнение. И не ДПС ще ги предизвика, а управляващите.

Коментари