Извънредно! Отхвърлиха сделката за Брекзит на Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей призова тази вечер британските депутати да уважат резултата от референдума за Брекзит и да гласуват в подкрепа на споразумението за излизане от ЕС, което тя сключи с Брюксел, пише novini.bg.

"Длъжни сме да изпълним взетото по демократичен начин решение", каза Мей в препълнената зала на Камарата на общините. Тя заяви това преди началото на гласуването по постигнатата от нея сделка, срещу която има опозиция и от привържениците на Брекзита, и от еврофилите. "Отговорността на всички нас в този момент е огромна, защото това е историческо решение, което ще предопредели бъдещето на нашата страна за поколения напред", каза Мей, цитирана от Ройтерс. Тя заяви, че правителството й няма да подкрепи поправка, която поставя времево ограничение на действието на предпазния механизъм, благодарение на който ще се избегне установяването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзита.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин призова депутатите да отхвърлят документа и каза, че Великобритания може да поднови преговорите с ЕС по условията на излизането от блока. "Казвам това на нашите партньори в преговорите в ЕС: Ако парламентът гласува срещу тази сделка, тогава не трябва да се изключи подновяване на преговорите", заяви Корбин пред парламента. "Призовавам камарата да гласува против тази сделка", добави Корбин, предаде БТА.

Гласуването в британския парламент започна. Депутатите, които искат да гласуват "за", отиват в помещенията отдясно на залата, а тези, които са "против" - вляво. Всяко лоби има по двама преброяващи гласовете, така че общо четирима души съобщават резултата на председателя на парламента Джон Бъркоу.

432 британски депутатa гласуваха "против" сделката за Брекзит на Мей, информира Ройтерс. 202 гласуваха "за", което е рекордно поражение за британски премиер. Тереза Мей губи с 230 гласа разлика, като досега най-тежката загуба на британски премиер е била със 166 гласа.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на консерваторката Тереза Мей, след като министър-председателката изгуби ключовото гласуване на договореното от нея споразумение с Европейския съюз за Брекзит, предадоха ДПА и АП. Внесох вот на недоверие към правителството, каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като "катастрофално" поражение за кабинета, посочва АФП. Обсъждането на вота ще се състои утре.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?