Извънредно! Британският парламент взе решение за Брекзит

Британските депутати подкрепиха с 312 срещу 308 гласа поправката, призоваваща правителството напълно да изключи Брекзит без сделка. Така парламентът в Лондон отхвърли тази възможността и във второто от три поредни гласувания, които трябва да решат как ще се случи напускането на Европейския съюз.

Утре депутатите ще гласуват за забавянето на Брекзит чрез удължаване на чл. 50 от Лисабонския договор - правния механизъм, чрез който Великобритания излиза от ЕС. От Брюксел вече заявиха, че ще се нуждаят от "надеждна обосновка", преди да се съгласят с това, пише дир.бг.

Тази вечер обаче депутатите отхвърлиха с 374 срещу 164 гласа поправка, предлагаща отлагане на Брекзит до 22 май. Засега срокът за излизане на страната от ЕС е 29 март. 

Днешният вот няма задължителен характер, но ще засили натиска върху премиера Тереза Мей да изключи варианта за "твърд" Брекзит. Депутатите подкрепиха поправка "А" - предложение на част от тях, с което се призовава правителството да изключи излизането от ЕС без сделка. Макар одобреното предложение да няма правна сила и да е възможно да не спре "твърд" Брекзит след евентуално отлагане, то има значителна политическа сила.

Вчера лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че Мей трябва да свика извънредни избори. Той настоя вариантът без сделка да бъде изключен, но не спомена ангажимента на партията му да подкрепи нов референдум.

Великобритания ще трябва да представи ясни причини, ако поиска удължаване на крайния срок за напускане на ЕС, каза по-рано днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Допълнителното време не може да се използва за предоговаряне на изтеглянето, посочи той, говорейки в кенийската столица Найроби, където е посещение.

"Споразумението за изтегляне не подлежи на преговори. Ако британците поискат отлагане, то може да бъде техническо отлагане, за да им даде повече време да се подготвят за раздялата. Но ако поискат допълнително отлагане, те трябва да обяснят защо. Това не може да бъде за повече преговори по нещо, което ние вече сме договорили в продължение на много месеци и сме казали, че не може повече да се преговаря", подчерта френският президент.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?