Извънредна новина за курсантката, простреляла се с автомат

Без опасност за живота и в стабилно състояние, но все още в реанимация е 20-годишната курсантка от Великотърновския военен университет, като към момента няма непосредствена опасност за живота ѝ, пише Блиц.

На 4 април момичето се простреля в гърдите от упор със зачисления ѝ автомат "Калашников". Инцидентът стана, докато студентката чистела оръжието. Във ВМА тя бе докарана със самолет "Спартан".

Най-големи поражения куршумът е нанесъл на горната част на левия бял дроб на момичето, която на по-късен етап ще бъде отстранена. Това е предизвикало и загуба на близо 3 л кръв в момента на инцидента'', обясни началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Момичето бе докарано със самолета "Спартан" и прието там в петък сутринта, след като цяла вечер лекарите от великотърновската болница МОБАЛ "Стефан Черкезов" се бориха за живота му. Успяха да я стабилизират.

"В такива случаи се отстраняват най-видимите засегнати тъкани, за да се стопира кръвозагубата. Благодарение на действията им пациентката е жива'', обясни проф. Мутафчийски.

Той обясни, че нараняването е тежко, защото изстрелът е бил от упор - така е влязъл не само самият куршум, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите. Горната част на левия бял дроб на момичето е почти напълно унищожена и в близките дни ще се наложи повторна операция за отстраняването му.

"Това няма да повлияе съществено на живота ѝ, защото е млада и има достатъчна останала белодробна тъкан, за да поеме функцията, но в момента все още има реална опасност за живота'', допълни началникът на ВМА. Момичето е на апаратно дишане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?