Изумително: 16-годишен пловдивчанин взе квота за Олимпиадата

Йосиф Миладинов счупи рекорда при мъжете като слезе под 52 секунди на 100 м бътерфлай

Новата сензация в българското плуване Йосиф Миладинов продължава да твори чудеса, след като влезе с първо време в полуфиналите на 100 метра бътерфлай на Световното първенство за юноши в унгарската столица Будапеща.

При това трениращият в Швейцария 16-годишен талант го направи с умопомрачителен рекорд от 51,91 сек., ставайки първият българин, слязъл под 52 секунди.

Миладинов обърна на петдесетака с 24,09 сек. Добрите новини обаче не свършват тук. Постижението на Миладинов е покрит олимпийски норматив „А“, което го прави вторият ни сигурен плувец за Токио 2020 след Антъни Иванов (200 м бътерфлай), който също ще атакува стандарт „А“. При успех ще имаме двама представители в дисциплината.Норматив „А“ е 51,96 сек.

За големия си талант Миладинов загатна още в България, където тренираше в Младост’91 (Пд) при Славяна Канева-Раденкова, която работи от години в Спринт.

Историята на Йосиф Миладинов е типична, като тя ще се среща все по-често в българското плуване. Неудовлетворен от условията за плуване в България през 2015 г. той заминава със семейството си в Германия, където постига изключителни успехи.

Не е изключено талантът да надмине постиженията на Антъни Иванов, като има потенциал за това. Те вероятно обаче няма да се запишат за сметка на България, а на друга държава.

Другият ни състезател на Световното за юноши  Йордан Янчев приключи участието си в Будапеща. На 200 м св. стил националният рекордьор се представи под възможностите си, класирайки се 26-и с време 1:52,55 мин.

При слизане под националния му рекорд от 1:49,59 мин. влизането във финал бе напълно постижимо за състезателя на Божидар Граматиков и ПК Сандански. В Будапеща Янчев, който на 30 август ще стане на 18 години, записа финал и седмо място на 400 м св. стил. Преди месец той  стана шести в Европа на 200 м св. стил в Казан. Там постави и националния си рекорд.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?