Подай сигнал

Изтича срокът за стандарта GLOBAL G.A.P.

Общият бюджет на помощта е 100 000 лв.

Агро

от Мария Петрова 199 прегледа 0

Малки и средни стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ могат да кандидатстват до края на тази седмица в Държавен фонд „Земеделие“ за държавна помощ за сертифициране по международния стандарт GLOBAL G.A.P.

Общият бюджет на помощта е 100 000 лв. Приемът на заявления започна на 11 февруари тази година, а крайният срок е до 31 август тази година.

За да получат ценния сертификат, фермерите трябва да оптимизират производствените процеси и да гарантират отглеждането на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци".

Изисква се също да се намали използването на химически вещества и да се сведе до минимум вредното въздействие на земеделските дейности върху околната среда.

Задължителен краен резултат за предоставяне на подпомагането е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта, допълниха от Фонда.

Сертификацията на земеделски производители се прави от сертифициращи фирми, които трябва да са одобрени от GlobalGap. Това е много важно и всеки един производител трябва да провери дали този, който го оферира, да го сертифицира, е одобрен от GlobalGap.