Изследователят Любомир Кендеров: Руската рулетка в Антарктида вещае катастрофа

Топящите се ледници отекват като тътен на стотици оръдия. Ледената риба може да спаси човечеството

Доц. Любомир Кендеров, участник в 27-ата българска антарктическа експедиция, работи в катедрата по Хидробиология на Биологически факултет при СУ "Св. Кл. Охридски". Благодарение на подводните му изследвания науката се сдоби със стотици проби на организми от водите край остров Ливингстън, най-известна от които е прословутата ледена риба без хемоглобин в кръвта.  

 


Доц. Кендеров е леководолаз от 10 години, председател е на секцията по Подводна биология и екология към българската национална асоциация по подводна дейност (БНАПД).   

 


Специализира изучаване на група ракообразни (Amphipoda) и има описани два нови за науката вида. 

 


Двамата му родители са  художници - Недялка Цветкова и Ангел Кендеров. По майчина линия е трето поколение хидробиолог.  Дядо му, ст. сн. дбн Любомир Цветков, на когото е кръстен, е създал своя теория за еволюцията на ракообразните и за еволюцията на живота на Земята. 

 


Бащиният му род води началото си от пазарджишкото село Карабунар.

 

 

 

Доц. Кендеров, с какво Леденият континент ви удиви при първата среща с него?

 

Участието ми в 27-ата антарктическа експедиция беше истински шанс.  Там мащабите са огромни. Човек очаква да е бяло, а то не е. Напротив - много е цветно, шарено. Пимпирев ледник, висок не по-малко от 200 метра,  на другия край на залива около българската база,  постоянно сменя цвета си и прилича на живо създание. От него пада огромна маса ледове, които вдигат вълна, стигаща до нашия бряг. Чува се звук като от тътен на стотици оръдия.    

 


Посетихме и пингвинова колония, пингвините са от вида Папуа, около 6000 индивида. 

 


Изненадите на остров Ливингстън бяха буквално всеки ден - вадиш от морето нещо непознато, за което не си срещал описания в литературата. Дори в момента преглеждам проби и тепърва откриваме много интересни неща.  

 

Имахте ли  сериозни затруднения  по време на експедицията?

 

Хората, които отиват на базата ни, са подготвени за това изпитание. Трудностите бяха най-вече при теренната работа - дълго време работех  във водата. Бяхме двама биолози в първата група и останалите 9 бяха логистици, оказаха ни огромна помощ. 

 


Всъщност логистиците събираха рибите за  нашия проект - 27 броя са по списък. В последните дни преди тръгването ми от Антарктика Николай Николов успя да улови прословутата ледена риба, която е безценна.

 


Ловяха рибите с въдици, това е най-удобно и най-щадящо за дънните екосистеми, водораслите, водните безгръбначни. 

 


 В момента разглеждаме донесените риби. И другите са от рода Нототении, приличат на ледените, заедно  са от едно подсемейство  Notothenioidei.  Те също могат да живеят при нулева температура на водата, благодарение на глюкопротеини в кръвта, които им позволяват да не замръзват.  

 

Какво е най-ценното при проучването на рибите от Антарктида?

 

Събирахме от тези риби  проби за молекулярен анализ, които ще бъдат изпратени съвсем скоро в чужбина. Събирахме и проби от тъканите  на рибите, от люспите за определяне на възрастта, проби от стомашното им съдържание, за да установим с какво се хранят в този период. Събирахме и паразитите, които се намират в черния дроб и тъканите на рибите, което досега не е правено. Доста трудно е за изследване, ще го правят специалисти в чужбина.  Седем екземпляра от тези Нототении  запазихме за музея.  

 


Тези проучвания показват как рибите са се приспособили към изключително тежки условия за живот. Това е уникален еволюционен етап, няма такъв в цялата над 4.5 милиарда години история на живота на нашата планета.

 


Всичко е станало преди около 30 милиона години. Между 30 и 20 милиона години назад във времето вече се е формирало Южното кръгово течение около континента Антарктида, което наричаме сега Южен океан.  Когато това се е случило, температурата на водата е станала около 0 градуса и Антарктида от тропическа джунгла се е превърнала в ледена пустиня. Снегът на места е километър висок, почти 2 км е средната дебелина на ледените  пластове там. На някои места е над 4 километра. Всичко това действа като гигантска ледена шапка, която определя целия климат на планетата. А конкретно  Южният океан може да се приеме за съвсем обособен воден басейн, с невидима стена от температурен праг, който не позволява на водни организми да минават през него. Това е 60-ият градус южна ширина или Антарктика като район.

 


Всички живеещи на топло организми просто загиват, ако попаднат при тия условия. А приспособяването на тези риби се е случило преди 17  милиона години, изчислено наскоро по генетични методи. 

 

Какво е усещането да се гмуркаш в ледените води на Антарктида?

 

Антарктика е най-красивото място за гмуркане. Всичко там беше различно и неочаквано. Представях си, че  водата край остров Ливингстън ще е кристално бистра, ще се вижда всичко, ще е красиво. Беше точно обратното. Край нашия остров и около цялата островна група има много сериозен цъфтеж на особен вид кремъчни водорасли. Причина за цъфтежа е силицият от скалите, с който водораслите оформят  своите скелети. 

 


Такава машина за създаване на биомаса, каквато видях, не съм очаквал.

 


В старите учебници пише, че най-голямото разнообразие на организми е на Екватора и колкото по на север се отива, толкова по-малко видове има. Съвсем не е така, във водите на Антарктида гъмжи от живот, може би по нашето Черноморие няма да видя толкова за едно и също време под  водата.

 

Къде следите от замърсяването и глобалното затопляне са по-видими - на сушата или под водата?

 

Над водата се забелязва отдръпване на ледниците в последните години. Това беше моят първи престой на базата, но имах знаменателно преживяване на втория или третия ден. Разходихме се в дъното на Южния залив с колеги и на един равен бряг започнах да снимам пингвини, тюлени. Обясниха ми, че този бряг с  ширина 25-30 м  е бившата Руска рулетка. Дотам е стигал ледникът Емона, който се е срутвал постоянно в океана.   Когато отдолу са минавали полярници, трябвало да бързат много, за да не падне върху тях парче лед от десетки метри височина. И тези милиони тонове  лед са се стопили за двайсетина години. Това се вижда. Някои отричат глобалните климатични изменения, но на нашия остров осезаемо се топят ледовете, от близкия ледник изтича огромна река. 

 


А долу под водата промените се чувстват по-малко, защото настъпват по-бавно. Там очакваме промяна във видовия състав, но тепърва започваме работа по донесените проби. Ако открием видове, характерни за по-топли води, то ще е наистина нещо много тревожно. Нещо, което ни показва, че целогодишно температурата и във водата се променя и тези видове вече могат да живеят и в изменените условия. Това ще бъде катастрофа.

 

Доколко са верни стряскащите прогнози за замърсяването на Черно море?

 

За съжаление заплахите са малко манипулативни. Има замърсени места, но пречиствателни съоръжения  постоянно се строят за отделните градове.

 


Впечатлен съм, че в акваторията на Созопол се връщат видове отпреди 30 години, като зеления крив рак, който е много рядък. В широк план Черноморието е по-чисто.

 

Има ли добри шансове за развитие на младите биолози у нас?

 

Разбира се, постоянно имаме нови докторанти, млади асистенти. Естествено, финансирането не е толкова добро, колкото на Запад. Ако човек поставя парите на първо място, тук нещата няма да се случат. Това е единственият недостатък, иначе смея да твърдя, че в България има много сериозни специалисти, работят на световно ниво още от времето на социализма, а и преди това има създадени школи. 

 

Вие самият бихте ли се изкушили да отидете на Запад?

 

Не бих си го помислил и за секунда, това би било най-голямото предателство. През толкова кризи и изпитания е минала страната ни през столетията, а ние се оплакваме от някакви заплати. Става дума за национално мрънкане, отколкото за толкова лоши условия. И тук работя на европейско ниво - локалната наука отдавна е минало. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?