Изпращаме юли с дъжд и гръмотевици

Високата влага благоприятна за царевицата, но провокира развитие на гъбни болести и плевели

През изминалия период времето беше нестабилно, като отново имаше регистрирани локални градушки. Падналите валежи през второто десетдневие на месеца бяха със значителни количества както следва: Ямбол 68,4 мм ; Казанлък; 50,1 мм; Хасково 39,5 мм; Пловдив 40,2 мм; Пазарджик 16,8 мм. Влажността на почвата до 100 см беше висока, около 90% пределна полска влагоемност (ППВ) при окопните пролетни култури. След средата на периода имаше по-добри условия за прибиране на  пшеницата  и за обработка на свободните площи.

През седмицата в района ще преобладава облачно време. Очаква се гръмотевична дейност и превалявания, с по-съществени количества в началото и края на периода. Максималните стойности на температурата на въздуха ще са между 28⁰С и 30⁰С, а минималните - около 20⁰С.   

При царевицата в зависимост от  хибрида и сроковете на сеитба ще се наблюдават фенофази потъмняване на свилата, млечна и восъчна зрелост.  Високата влажност е добре дошла за царевицата. В същото време влагата и по-ниските стойности на температурата на въздуха ще бъдат предпоставка за развитие на гъбни заболявания и намножаване на плевелна растителност. В началото и края на периода силният вятър и валежите ще затрудняват провеждането на растителнозащитните пръскания.

За справки и специализирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422, НИМХ-Пловдив

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?