Изплуваха неподозирани подробности за разкритото убийство в Пловдив

10 години след смъртта на една от най-богатите наследници в Пловдив, убийството й бе разкрито, пише Монитор.


56-годишната Виолета Балабанова бе наръгана смъртоносно в корема на 30 септември 2009г. във входа на дома си от млад мъж, който я и ограбил. Тя починала няколко дни по-късно в болница и още тогава, като заподозрян, бе разследван синът й Георги. Самият той приживе отричаше да има пръст в престъплението, но вече разследващите са категорични – синът,  който три години след смъртта на майка си, се блъска с мотор в курорта „Слънчев бряг” и умира на място, е бил подбудител и съучастник на извършителя.

Мотивът на престъплението е да бъдат взети нотариалните актове и документи на наследствените имоти, които майката е носила винаги със себе си, научи Агенция Монитор. На 22 май т.г. окръжната прокуратура в Пловдив е привлякла, като обвиняем, извършителя на убийството на Виолета – 32-годишния Здравко Д. Според повдигнатото му обвинение на 30 септември 2009г. той е отнел дамската чанта, съдържаща документи, портфейл с около 200 лева и ключове от 56-годишната си жертва, като я е наръгал три пъти в корема. Виолета е била вдовица на един от най-богатите пловдивчани през 90-те години на миналия век Георги Балабанов. Във фаталната вечер тя е била на ресторант със сина си Георги, а след вечерята той я оставил пред дома й на ул. „Софроний Врачански”. Жената направила няколко крачки във входа на кооперацията си, когато била нападната от чакащ я вътре мъж. Той й дръпнал дамската чанта, Виолета обаче му оказала съпротива и мъжът я наръгал в корема с нож, след което избягал. Ранената успяла да се добере до тротоара, където била забелязана от минувачи и била повикана линейка. Лекарите буквално я върнали от смъртта, защото раните й били много тежки и тя вече била развила перитонит. Няколко дни по-късно – на 8 октомври, пловдивчанката губи битката с живота.

Малко след смъртта й синът Георги започнал да разпродава наследствените си имоти. В близо 10-годишното разследване на убийството се включили и служители от отдел „Тежки престъпления” на ГД „Полиция”, както и от отдел „Криминални престъпления” към ОД на МВР в Пловдив. Първоначално извършителят на престъплението не е бил открит. През 2018 г.  делото е било възобновено с оглед необходимост от извършване на допълнителни действия по разследването, като на 22.05.2019 г. за престъплението, като обвиняем е привлечен Здравко Д.,на 32 г.

Предстои  Окръжна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. За престъплението, по което е обвинен, законът предвижда наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

 Очаква се мярката за неотклонение на обвиняемия да бъде на 24 май т.г. в окръжния съд в Пловдив. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?