Изпитът по български в ПУ тества страховете

Трите задачи се оказаха по-леки от трите модула на матурата

Предварителният изпит по български език в Пловдивския университет изправи кандидат-студентите пред предизвикателството: „Какво бихте направили, ако не ви беше страх?”. На тази тема над 850  участници трябваше да напишат есе в третата задача на изпита днес, с който стартира предравителната кампания във вуза.

„Да казвам навреме, да не премълчавам. И да опитвам, пък каквото стане!”, е отговорът на 19-годишната Николина Нейкова от Стара Загора. Тя се бори за място в специалностите, свързани с маркетинг и стопанско управление, макар че досега е учила китайски в езиковата гимназия в своя град.

„Бяхме експеримент, смениха се много учители – китайци, после доброволци”, не е доволна Николина и затова сменя посоката. Приемния изпит прецени като по-лек от матурата по български език и литературата на финала на средното образование. От няколко години е така, затова момичето не се готвило допълнително. По история обаче ще разчита на курса в продължение на 5 месеца, като за всеки семейството броило по 100 лева.

Мария-Мадалена Мазнева кандидатства туризъм. А в есето си днес написа, че страхът е голяма грешка. Както и срамът. Самата тя се старае да се справя с тях. Умишлено не направила препратки нито към философията, нито съм литературни произведения – защото смята, че по-добре ще се оцени да изрази лична позиция.

За Цвета Христова пък страхът от провал може да провали мечтата. Момичето интерпретира темата и от още един ъгъл – стръхт понякога е израз на загриженост за любим човек. Чака резултатите от матурата, за да реши в коя специалност има най-големи шансове, но предпочитанията й са изцяло в хуманитарната област – филология, педагогика или културология.

В първия момент темата се сторила лесна на Гергана, която тази година завършила Математическата гимназия в Стара Загора. Като почнала да пише обаче, усетила, че трябва да нагази в по-дълбокото.И че се страхува да обича, за да не бъде наранена.

Георги Василев също е възпитаник на Математическа гимназия, но в Хасково. Въпросът какво би направил, ако не се страхува, не го вкара в колебание кое да избере – скок с прарашут или крачка към момиче. Кандидат-студентът избра по-философски прочит и призна, че се е затруднил с изпита по български, след като в последните 4 г. е наблягал на точните науки. Въпреки това не се отказва от намерението си да учи история.

Общо около 1700 кандидат-студенти се включват в предварителната кампания на ПУ. Оценките от изпитите в нея са равностойни на бележките от редовната сесия, която предстои през юли.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ценител

ценител

01.06.2019 | 14:54

Чакаме бисерчетата с нетърпение

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?