Подай сигнал

Изобретение "Направи си сам" спасява от суша Родопската яка

Съоръжението "направи си сам" е едно от най-коментираните в социалните мрежи

Регион

от Мира Кирчева 554 прегледа 0

Местните се надяват, че проблемът с безводието може да се реши напълно с реализирането на проекта "Въча"

Жители на села в Родопската яка се спасяват от безводието с хидрофор „направи си сам”. Идеята за съоръжението, което всеки може да си сглоби сам, се разпространява в социалните мрежи и се превърна в едно от най-коментираните.

Иновацията бе описана от жител на село Белащица, известно като Пловдивския Бевърли Хилс, заради големите и луксозни къщи в селото и вилните зони.

„Водата е проблем от над 25 г. Препоръчвам да си сложите един еднотонен бидон, като в горния му край сложите поплавък от тоалетно казанче. Към него връзвате водата от тръбопровода. После от отвора на бидона свързвате с тръбопровода на вашата къща. Да не забравите да сложите възвратен клапан на входа на хидрофора, а на изхода воден филтър, за да пречисти все пак водата. Така, когато не използвате вода, бидонът ще е пълен, когато използвате вода, ще имате достатъчно налягане, за да използвате водата, а отгоре ще се пълни. Ако няма вода от ВиК, ще си използвате от вашия водосъдържател. Когато дойде, ще се напълни и поплавъкът ще затвори притока на вода. Това ще ви струва от 600 лева нагоре, зависи какъв хидрофор ще си купите", написа иноваторът от Белащица.

Междувременно стана ясно, че по Великден живеещите на една от най-дългите улици в Браниполе - "Хан Аспарух", останаха на сухо заради три ВиК аварии. Както "Марица" вече писа, със средства от Община Родопи и съвместно с ВиК бе подменен близо 2,5 км главен водопровод. С него беше сложен край на безводието в летния сезон в Браниполе. Според местните обаче подмяната на водопровода вдигнала налягането в тръбите и тъй като те са стари и изгнили, сега често се пукат. Затова и по Великден на една и съща улица е имало три аварии, коментират хора от селото.

Местните се надяват, че проблемът с безводието може да се реши напълно с реализирането на проекта "Въча". Той предвижда Пловдив и селата около града да се снабдяват по гравитачен път с чиста планинска вода.

Коментари