Подай сигнал

Износът нарасна с 11 на сто

Бизнес зона

от Марица вест. 586 прегледа 0

Продажбите на български стоки в чужбина са нараснали с 10.7% през 2017 г., което е значително ускорение спрямо предходната година, когато увеличението беше 2.6%. Експортът е на обща стойност 52.2 млрд. лв., като две трети от сумата се дължи на сделки със страни от ЕС, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки силното представяне на износа обаче вносът успява да го изпревари с ръст от 15.4% за годината и продажби на стойност 59.1 млрд. лв. Така търговското салдо остава на минус с почти 6.9 млрд. лв., а нетният принос на външната търговия към растежа на икономиката - отрицателен.

Само през декември експортът отбелязва спад от 0.9% спрямо същия период на 2016 г. Причината е забавяне на растежа на търговията с ЕС, но и спад на продажбите в трети страни.

Декември е втори пореден месец, в който експортът към държавите извън съюза спада. Понижението от 6.2% идва предимно от по-ниското количество продадени житни растения и по-конкретно пшеница. Отрицателен принос имат и медните изделия. Въпреки че цената на цветния метал на международните пазари е нагоре спрямо 2016 г., количествата, които България изнася, намаляват драстично - с 30% през декември в сравнение с година по-рано.

Коментари