Измамници дебнат за жертви в новия строителен бум

"Бизнесмени" без реален инвеститорски интерес отмъкват имоти на безценица с цел спекула

Пловдив преживява нов бум в жилищното строителство. Този път обаче на мода са не огромните комуналки край булевардите в покрайнините с хиляди "кутийки" на ниска цена, а луксозните комплекси в най-зелените квартали. Само за първото тримесечие на годината в Пловдив са издадени 176 разрешения за строеж, с което почти догонваме София, където одобрените документи за нови сгради са 206. Освен това данните от статистиката показват, че с над 37% се увеличава и разрешената разгърната площ на застрояване. 

В момента стотици хиляди квадратни метра застроени площи се предлагат екскузивно от брокерите на имоти.

Само че освен сериозните предприемачи, някои от които дори не ползват кредити и инвестират в строителството собствени средства, на пазара се появяват и съмнителни играчи, чиято цел е единствено спекулата. Въпросните фирми често са регистрирани с капитал 2 лева и нямат никакъв инвеститорски опит в бранша. По подобна схема преди години бяха изградени известните "строителни пирамиди", в които изгоряха стотици семейства. Повечето "фараони" останаха ненаказани и харчат заграбените пари в чужбина, живеейки на гърба на ощетените, дари спестяванията си "на зелено" в никога нереализирани проекти. 

Сега на имотния пазар шетат нови измамници. Обикновено това са адвокатски дружества, които нямат реален инвеститорски интерес, но са на първия ред на почти всеки търг за апетитен имот в града. Често, за да се докопат до набелязания парцел, въпросните играчи ползват стари изпитани схеми. В първата те успяват да купуват съответния имот на безценица от заблудените собственици и после го препродават с огромна печалба на реалните инвеститори. Във втората участват в търгове проформа, като просто искат да вдигнат цената за реалните инвеститорите с цел да ги рекетират за пари, обясняват опитни брокери в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?