Подай сигнал

Изложба представя големите дарители на Карлово

Регион

от Цветана Георгиева 76 прегледа 0

Фотодокументална изложба „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ бе открита в Историческия музей в Карлово. Тя посветена на забележителни личности и родове в историята на града, чиито дарения са допринесли за развитието и напредъка на родния град, обяви директорът на музея Мария Деянова.

Изложбата представя най-големите карловски дарители - братя Евлогий и Христо Георгиеви, предоставили само за родния си град над 2 милиона стари лева; братя Лазарови, дарили сграда за градско школо, останало в историята като Лазаровото училище. Двамата предприемачи отстъпили част от своето наследство в полза на създаденото от тях училище.

Експозицията припомня за деятелките на Женско дружество „Възпитание“, които даряват средства за построяването на девическо училище и го поддържат дълги години след това, за фамилията Пулиеви и други забележителни личности, допринесли за опазването на културно-историческото наследство, духовното развитие, напредъка и просперитета на Карлово.

Изложбата „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ е част от програмата на Националния инициативен комитет за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, заяви Мария Деянова.

Коментари