Изложба показва големите родове на Съединението

Известната изследователка на стари родове Катерина Чобанова ще покаже изложба, посветена 50-годишнината на град Съединение. Тя ще бъде открита на 19 август във фоайето на НБ „Иван Вазов”. В нея ще бъдат представени пана с родословни дървета на известни родове участници в Съединението и Априлското въстание. Точно преди 50 години село Голямо Конаре се превръща в град Съединение - факт, който местните ревниво тачат.

Катерина Чобанова е сред най-известните изследователи на старите родове. 83-годишната пловдивчанка е изготвила родословни дървета на дарителя Кудоглу и на някогашния кмет Божидар Здравков. След това издава и книга за двамата родолюбци. Събрала е фотоси на всички 60 градоначалници под тепетата.

По професия е икономист. Работила е 15 години в системата на „Хидрострой”. Интересът й към старите фамилии се родил през 1985 година, когато се снимала във филма „Да живей Съединението”. Дядото на съпруга й Велко - Никола Чобанов, е бил куриерът на Съединението. Данаил Николаев го назначил да бъде свръзката на Чардафон с щаба в Пловдив.

Г-жа Чобанова е направила архиви на 8 рода. Има издадени и родословни книги за хората от тези семейства. Създава 9 родословни дървета, които показват в графичен вид връзките между членовете на фамилията.

Тя знае всички известни и не чак толкова известни кметове на града. Вторият градоначалник след Освобождението е гъркът Сотир Антониади. След време и имало дори турчин. Казвал се е Хафуз Ахмед Ефенди. Той бил на длъжността между 13 януари и 8 май 1884 година. Бил най-злополучният градоначалник - с никого не общувал, понеже не знаел български език, разказва Катерина Чобанова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?