Подай сигнал

Изкупните цени на млякото главоломно надолу, стигнаха 55 ст.

Животновъдите са притеснени, че от новия програмен период остават без националните доплащания

Бизнес зона

от Цанка Семерджиева 1076 прегледа 0

Изкупните цени на млякото главоломно надолу, стигнаха 55 ст.

Периодът е изключително труден за животновъдите, стопанствата са заплашени от фалити. Всеки ден се продават животни, сигнализираха от животновъдните асоциации в Южна България, които преди дни поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, ако не получат по 100 лв. на крава от програма de minimis. Той подаде оставка, но по други причини, а надеждите на животновъдите сега са насочени към новия министър Десислава Танева.

Фуражите са скъпи, всичко поскъпва, пада само изкупната цена на млякото. В момента кравето се изкупува за 55- 60 ст. за литър, биволското падна от 1.40 на 1.20 лв. за л, покачва се само тази на овчето, която вече е 1.40 лв. за л, съобщиха от браншовите организации.

Очакваните 15-20 лв. за глава по de minims са крайно недостатъчни, казаха още стопаните. Те са притеснени и от това, че през новия програмен период се очаква спиране на националните доплащания, на които разчитат. Яснота по този въпрос обаче няма.

Коментари


А в магазините поскъпва, както между впрочем и разни други продукти. Вереята доскоро беше 2,09, сега е с надпис на кутията 2,15, а в накои магазини е около 2,30. А, иди, гледай крави и произвеждай мляко....Добре, че е ферма Ваневи с микробусите, че да имаме достъп до истински мляко!!!!!

Във Варненско изкупуват кравето мляко по 0.35 ст.СРАМ нямате ли?