Изкопът на ул. "Отец Паисий" се пълни с вода

Археолози извадиха 2 кг бронзови монети от антична сграда, обитавана и по османско време

Два килограма бронзови монети от османския период са намерени по време на изкопните работи на ул. "Отец Паисий". Толкова тежат заедно с пръстта, слепени са от времето и са изпратени в реставрационното ателие, уточни вчера археологът Мая Мартинова. 

Ремонтът се извършва в първия етап между ул. "Съборна" и "Станислав Доспевски", където са премахнати паветата и строителите от фирма "Драгиев и ко" започнаха да сменят канализацията. Но както и се очакваше, багерите се натъкнаха на руините от старинна сграда. Това е помещение от късноантичния период 4-5. век със запазен прагов блок и следи от дупки за затваряне на врата. Сградата е била вградена в скалата и е обитавана по турско време. В ямата, изкопана в съседство, е открита керамика с монети, слепени на буци. Находката е важна за науката, както и всяко нещо, което откриваме от предишните исторически периоди, коментира Мая Мартинова.

Две експертни комисии от Министерството на културата вече са описали находките. Така ремонтът продължава на един от участъците. Протоколът е подписан, издадена е и заповед на министъра на културата. За втория участък, около градинката, се чака становището на министъра. Вероятно ще се наложи леко да бъде променено трасето на канализацията, за да не се разбиват старинните зидове. 

В момента обратните води изтичат направо в изкопа, видя екипът на "Марица" вчера. Строителите продължават да работят в участъка, където няма забрана на експертите от Министерството на културата. Не е преместена и плочата със стихотворението на Веселин Сариев, монтирана преди време под паважа. От наша страна няма забавяне, работим на много малки сектори, за да не бавим реконструкцията на улицата, увери Мая Мартинова. Тя предполага, че археологически находки ще изскочат и в участъка преди пресечката с ул. "Станислав Доспевски", защото преди две години при строеж на къща в тази зона бяха намерени останки от римски терми /големи къпални или бани/. 

Кметът Иван Тотев подчерта вчера добрата работа с Археологическия музей. Намерените находки се описват бързо, похвали археолозите градоначалникът.  Радостното е, че намериха място, където няма археология, за да можем да поставим първите подземни контейнери за отпадъци, отбеляза Тотев. Теренът е с площ шест квадратни метра в началото на ул. „Отец Паисий”. Идеята е съдовете за смет да се скрият под земята, за да не развалят визията на старинната градска част с грозния си вид. 

Колите продължават свободно да се движат по останалата част от ул. "Отец Паисий" от ул. "Станислав Доспевски", ул. "Патриарх Евтимий" и "Герко", с изключение на пешеходната зона. Паркирането в тези участъци е разрешено, както и преди. Отворен е достъпът на автомобили към ул. "Д-р Вълкович" и "Рилски метох", където все още не е започнал ремонт.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?