Подай сигнал

Издирват отломки от Реформаторския блок за евроизборите

Юристите Дарина Тодорова и Илиан Иванов начело на 16-а и 17-а РИК

Пловдив

от Валентина Йеремиева 428 прегледа 0

Местните активисти на Реформаторския блок ще бъдат поканени да излъчат свои представители в двете избирателни комисии - 16-та РИК за Пловдив и 17-та за Пловдивска област. Коалицията не се е явила на консултациите за състава на двете комисии при областния управител Здравко Димитров, въпреки че е била поканена, но с решение на ЦИК <210> се дава по едно място в 16-а и 17-а РИК.

Формацията се разпадна преди година, след като я напусна ДБГ на Меглена Кунева. В Общинския съвет в Пловдив блокът съществува по-скоро формално начело с Пепа Деведжиева. „Ще ги търсим, защото според решението на ЦИК Реформаторският блок има право на свои представители и в секционните комисии”, каза Илиан Иванов, председател на 16-а РИК и шеф на дирекция „Правна” в община Пловдив.


Юристът вече няколко пъти участва в избирателните комисии. С опит е и председателят на 17-та РИК Дарина Тодорова, която също е юрист и завежда държавна собственост в областната администрация. И двамата са от квотата на ГЕРБ.


Комисиите са 19-членни. И в двете РИК партия ГЕРБ има 7 представители, БСП - 5, ДПС и Обединени патриоти - по 2-ма, БДЦ, Реформаторски блок и „Воля” - по 1. В 17-та РИК за секретар е назначен Айтен Салим от ДПС, за зам.-председатели - Ваня Костадинова от БСП и Стефан Паров от Обединени патриоти. В РИК - Пловдив секретарят е Радина Петрова, също от ДПС, зам.-председателите са доц. по право Десислава Стоянкова от БСП и Атанас Петров от Обединени патриоти. Право на участие в комисиите за подготовката на евроизборите имат само парламентарно представените партии и коалиции.


От БСП бяха обжалвали състава на двете комисии с искане на секретарски места вместо зам.-председателски, но ВАС потвърди решението на ЦИК. Предимството на секретаря е, че заедно с председателя подписва документите и протоколите. Зам.-председателят няма такова задължение.


РИК вече заседават - 17-а е в сградата на областта, а 16-а е настанена на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен”. Техният ангажимент е да назначат секционните комисии, да контролират провеждането на изборите за Европейски парламент, да се произнасят по жалбите и накрая да преброят резултатите от вота на 26 май. Заплатите на председателите на двете РИК са по 1175 лева, на заместниците и секретарите - 1115, на редовите членове - 1060 лева.