Издигнаха “Кръстосаните кутии” за броени дни

Къщата може да се изгради и от корабни контейнери

В малкото градче Пон-Пеан във Франция се появи сглобяема къща, която привлече вниманието. Тя е дело на френското студио CG Architectes и веднага получи прозвището “Кръстосаните кутии”. Изградена е за няколко дни на малък терен в Бретан. Тази модерна и с доста интересно излъчване къща е изградена от 4 отделни модула. Те са слепени два по два. Горните два са поставени върху долните. На долния етаж има кухня и дневна. Към горното ниво, където са трите спални и банята има стълбище. Покривът над долното ниво, който е останал непокрит е с естествено растяща трева и малки дървета.

Горните модули надстърчат долните по такъв начин, че се е получило покрито място за паркиране на кола. Площта на цялата къща е 104 кв. м. Къщата е проектирана за младо семейство, което планира да има няколко деца. Тя не спазва търсения напоследък отворен план. Кухнята и мястото за хранене на долния етаж са обособени в отделно помещение. Това прави домът да изглежда доста по-уютен.

Щом се появи проектът на CG Architectes много сайтове веднага обърнаха внимание, че подобен проект може да се осъществи с лекота като се използват 6 или 12-метрови контейнери. Минус на подобен проект обаче е фактът, че контейнерите са предназначени да стоят точно един върху друг - ъгъл над ъгъл. Ако се започне строеж на къща в тази конфигурация, те трябва да бъдат допълнително усилени в централната си част.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?