Издавали български паспорти срещу 25 000 евро

Давани са по 25-30 000 евро за придобиване на българско гражданство от хора с криминални наклонности, разкри председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев по повод корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

"Имаме данни разбира се не сме установили в конкретика, говори се затова, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25, 30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, коментира още той.

"Тук става въпрос за фалшиви документи, освен случаите, които се дават за бързина подкупи, фалшиви документи. Ние правим български граждани едни хора, които нямат нищо общо с България. Тези хора после отиват в чужбина, правят например нещо, което е укоримо от местните власти, и там казват: "Ето, това са българите“. Вижте какъв е имиджът на България – ние търгуваме с най-святото нещо в тази държава – българското гражданство, което е нещо недопустимо“, каза още в интервю за предаването “Неделя 150“ по програма "Хоризонт" на БНР Пламен Георгиев.

Той обясни, че КПКОНПИ е работила три месеца и половина по случая с ДАБЧ. "Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършено от нашата комисия. Действително, сигналът дойде от ОД на МВР Кюстендил", разказа Пламен Георгиев.

 
"Хората са почнали проверка във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи във връзка с българско гражданство. И след като са установили, че има някакви данни за връзки на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина, моментално всички материали, които те бяха събрали бяха препратени при нас.

И оттогава всъщност почна същинското разкриване на участието на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина в тази престъпна корупционна схема. Реално ние работихме 3 месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки от най-ниските до най-високите нива, след което докладвахме това, което сме събрали и установили на прокуратурата“, обясни Георгиев.

"Вече бяха привлечени и обвинени лица. Това са председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, главният секретар, а също така и двама посредници – един сръбски гражданин, българка, които са посредници от най-високото ниво, с което са свързани с именно с предишните двама ръководители от Държавната агенция“, допълни той.

"Бяха включени специални разузнавателни средства, започнахме да издирваме свидетели, и реално работата, пак повтарям, по този случай продължи три месеца и половина. За три месеца и половина ние открихме една огромна по своите размери престъпна група, стройна организация от най-ниските до най-високите нива“, подчерта Георгиев.

По думите му за тези 7-8 месеца работа никой не се обаждал "отгоре" с желание да даде "насоки" за работата на комисията. "Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите пострадали от нашите акции са представители или близки до управлението в държавата", посочи още Пламен Георгиев.

Той коментира данни от изследване, според което 55% от анкетираните усещат увеличение на корупцията в последната година, въпреки че точно през този период беше приет Антикорупционния закон.

"Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, реално комисията се сформира в пълния състав от месец април, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е песимист“, посочи още Пламен Георгиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?