Подай сигнал

Издателят Стойо Вартоломеев: „Чудовището“ е книгата на 2019 г.

Владимир Зарев представи роман за драматичната и страшна любов на възрастен писател с млада журналистка

Култура

от РУСЛАН ЙОРДАНОВ 168 прегледа 0

Издателят Стойо Вартоломеев: „Чудовището“ е книгата на 2019 г.

Романът „Чудовището“ на Владимир Зарев се очертава да бъде литературното събитие на 2019 г., заяви издателят Стойо Вартоломеев на представянето на книгата в книжарница „Хермес“ във вторник вечерта. Пловдивската книжарница се оказа тясна за почитателите на изтъкнатия писател. Вартоломеев, който е и редактор, го определи по следния начин: „Чудовището“ е роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне“.


Написах роман за една страшна драматична любов. Един човек, който е обичал само себе си, изведнъж потъва в една невъзможна любов. Това е любовта на един възрастен, много опитен, зрял, леко циничен писател към една млада интелигентна и красива журналистка. Тя се намесва в живота му по начин, по който той разбира, че има някаква измама“, повдигна завесата Владимир Зарев.


Любопитно е прозрението на автора, че Антихристът вече е слязъл тук на земята. „Вярвам, че Антихристът е явление и това е интернет. Интернетът ни въвежда в един виртуален измислен свят.


Навсякъде виждате хора, които са се вторачили в своите телефони и чатят пълни глупости. Хората не се наблюдават един друг, защото, колкото и да звучи абсурдно, вече се страхуват един от друг. Интернет унижава и унищожава любопитството у човека“, допълни Зарев.

Вартоломеев сподели, че в началото книгата, която е издадена от "Хермес", му е напомнила на „Страданията на младия Вертер“ на Гьоте - с много патос и емоция. По-нататък развръзката на книгата го е препратила към друг класик - Достоевски. След представянето Зарев раздаде автографи на десетките си почитатели под тепетата.