1553

Защо на трапезата днес слагаме точно яйца, козунак и агнешко

Защо боядисваме яйца? Традицията съществува още от библейски времена. Смята се, че след смъртта на Иисус Мария Магдалена тръгнала за Рим, за да проповядва Евангелието. Когато се срещнала с римския император Тиберий, тя му подарила яйце и го поздравила с думите „Христос воскресе“.

Докато му разказвала за Христовото воскресение, императорът се засмял и казал, че завръщането на Иисус от мъртвите е също толкова невъзможно, колкото и бялото яйце в ръката ѝ да се превърне в червено. Преди да изрече това, яйцето в ръката на Мария Магдалена се оцветило в яркочервен цвят.

Оттук идва и традицията християните да си подаряват ​писани яйца и да се поздравят с думите „Христос воскресе“.

 

Защо всички търсим борака?

На Великден всички се чукат с великденски яйца, а победител е този, на когото яйцето остане здраво. Според народните вярвания, той ще бъде здрав през цялата година.

Но чукането с яйца не е просто „битка за здраве“. То също така символизира възкресението на Иисус от мъртвите. Както гробът на Иисус се отворил и той възкръснал, за да обяви новия живот, така и яйцето се чупи, когато от него излиза нов живот.

Когато се чукаме с яйца, всъщност почитаме и си припомняме възкресението на Иисус Христос.

 

Защо месим козунак?

Според Новия завет, след възкресението си Иисус Христос се явил пред апостолите, докато те били на трапезата. Но мястото му по средата стояло незаето, а на масата лежал хляб, предназначен за него.

Така с времето възникнала традиция да се оставя хляб - на гръцки „артос“, в храма на Великден върху специално предназначена за това маса. Всеки ден през Страстната седмица този хляб присъства на църковните процесии около храма, а в събота се разчупва и раздава на хората.

Според християнската традиция семейството представлява малка църква, с времето се формирал обичай всяко едно семейство да си приготвя свой хляб, който да символизира артоса. Така се появил козунакът.

 

Защо точно агнешкото е в менюто?

Според някои източници, тази традиция идва от еврейската Пасха и Стария завет.

Празникът Пасха от Стария Завет бил в памет на избавлението на еврейския народ от египетско робство.
Господ Бог заповядал на египетския фараон чрез пророка Мойсей да освободи евреите от робство и да им разреши да отидат в Обетованата земя. Фараонът обаче отказал. Тогава върху египтяните се стоварили десет страшни наказания. Последното било най-страшно. През нощта на земята се спуснал Ангелът на смъртта и минал през Египет, като убивал първородния син на всяко семейство, включително и наследника на фараона. Бог повелил на всеки евреин да заколи агне и да бележи с кръвта му своя дом. Ангелът заобикалял домовете на евреите, които били белязани с кръвта на жертвените агнета.

Според друга теория, агнето представя Христос и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. То е символ на Великден предимно в Централна и Източна Европа. Християнската традиция представя Спасителя като „божи агнец“.

Според старите български обичаи пък, агнешкото е задължително на трапезата, защото след тежката зима и дългия пост човек трябва да се „захрани“ с крехко, прясно месо. А по това време на годината именно агнешкото е най-подходящо

Още любопитни четива за празника четете в специалното издание "Великден" тук. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?