71

Сестрите Боряна и Антония Христови: Архитектурата е магията да създадеш хармонични пространства

Двете сестри Боряна и Антония Христови са потомствени архитекти. Днес те успешно развиват „Проарх“ - проектантското бюро, създадено от техните родители Едвард и Маргарита Христови в далечната 1991 г. За тези над 30 години архитектите са създали уникални архитектурни и конструктивни решения. Те варират от мащабни хотелски комплекси, през жилищни квартали до индивидуални интериори. Дейността на фирмата включва устройствено планиране, проектиране на винарни, производствени предприятия, складове за дестилат, спортни сгради и съоръжения. В портфолиото на „Проарх“ влизат още обекти с обществено и жилищно обслужване, соларни централи и пречиствателни съоръжения, интериорен и екстериорен дизайн.

Антония Христова създава първия си „обект", когато е само на 6 години.

Младата дама е завършила средно образование в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Пловдив, след това икономика в ПУ-Пловдив и архитектура в Нов български университет, София. Работата ѝ е свързана със семейната фирма, където координира проектантския процес и се занимава с проектиране и интериорен дизайн. За Антония „успехът - това са доволните инвеститори“. Разказва, че работата на архитекта е изключително интересна - всеки ден взема една идея, която е мечта на даден човек. От мечта тя я прехвърля на лист хартия и оттам я трансформира в реален обект/сграда. В живота си Антония се опитва да не спира да учи - всеки ден, постоянно.

Арх. Едвард и Маргарита Христови основавт студиото пред далечната 1991 година

 

Освен диплома за архитект, младата дама има завършено икономическо образование. Уча се както от моя опит, така и от чуждия. „Моят личен успех е умението ми да преминавам от един етап в живота си към друг, без да спирам да мечтая, без да спирам да се развивам, без да спирам да се раздавам и без да спирам да се наслаждавам на всичко, което животът и работата ми дават във всеки един миг!“, казва младата пловдивчанка.

 

 

Боряна Христова реализира себе си в на пръв поглед две различни направления,

но всъщност силно свързани и даващи едно на друго - архитектура и интериорен дизайнер от една страна, психология, коучинг и диетология от друга. „Архитектурата е източник на великолепни истории, които чакат да бъдат измислени, визуализирани и построени. Щастлива съм да се развивам в тази хуманна професия, която изисква усет за красивото, творчески талант, психологически подход, търпение и любов към хората“, казва Боряна Христова. Като архитект тя е сътворила много иновативни пространства - сред тях е интериорът на хотел „Холидей Ин“. През 2006-а Боряна завършва Университета по изкуствата в Берлин (UdK Berlin), където учи от швейцарския архитект Петер Цумтор и австриеца Адолф Кришаниц - едни от най-добрите архитекти в Европа. След обучението си в Германия се завръща у нас, защото архитектурата е наследствена професия в семейството.

Боряна и Антония Христови с майка си арх. Маргарита Христова 

 

С любов разказва и семейната история на своя забележителен род:

„Дядо е един от най-тачените кардиолози в Пловдив - дълги години е бил главен завеждащ лекар на кардиологичното отделение във Военна болница - споделя Боряна. - Голямото ми вдъхновение е моята баба, работила като главен технолог на Месокомбината в Пловдив. Имах щастието още на 5-годишна възраст да живея с тях в Алжир. Тогава се зароди моят интерес към пътуванията и опознаването на различни култури. Моите баба и дядо ме вдъхновиха да уча диетология и да посещавам различни курсове, свързани със здравето и алтернативната терапия. Другият ми дядо издаваше първия в България земеделския вестник „Тракийски агровести”. Тези хора са ключовите фигури в моето развитие“.

Томов плама е сред най-важните обекти - дело на бюрото Проарх

Елегантният интериор на хотел Холидей Ин в Пловдив

 

Боряна преминава редица обучения,

сред които за треньор по личностно развитие и специализация по психология, диетология и хомеопатична терапия. От години съветва хората, които се обръщат към нея, как да подобрят не само дома и работното си място, но и да станат по-щастливи и удовлетворени в личния си живот и бизнеса. В работата си като архитект и дизайнер тя използва и прийомите на Фън Шуй, с които се е запознала в Китай, за да създаде хармонични пространства. Има сертификат за Passiv Haus дизайнер и днес успешно работи по каузата "пасивна къща". Казва, че архитектурата винаги е отразявала докъде е стигнало в развитието си едно общество. Боряна вярва, че добрият архитект е и добър психолог. „Намирам връзката архитектура-психология за нещо напълно естествено. Защо се интересувам от психология и коучинг? Защото ние работим, за да подобрим комфорта на обитаване за хората и обществото. Сградите са отражение на ценностната сиситема и стремежите на хората".

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?