1553

Красивата кожа изисква ангажираност, а не чудо! Вижте съветите на козметика

Остава съвсем малко до лятото, така че трябва да започнете с грижите за кожата си още днес. Медицинският козметик Гергана Симеонова от студио „Дебора” ще ни даде съвети как да сторим това.

- Как да подготвим кожата си за топлите дни?

- Подготовката за лятото трябва да се положи от зимата. Също така е необходимо да се осигури и специфичен начин на хранене, защото детоксът е свързан от вътре навън. Предпочитание трябва да се дава на процедури, насочени към облекчаване на общата умора на кожата, към активиране на естествените процеси на защита и обновяване.

Осезаеми ползи от подготовката за летния сезон могат да бъдат получени от процедури като пилинг,  биоревитализация и мезотерапия. Общият укрепващ ефект се осигурява от козметика индивидуално за всеки клиент.

Препоръчвам да се използва  високоефективен продукт, благоприятстващ за коса, кожа и нокти, чиито антиоксидантни свойства ще помогнат за забавяне на признаците на стареене.

- Какво е химичен пилинг и подходящ ли е за пролетта?

- Пилингите са едни от най-търсените процедури при нас, козметиците, не само през есенно-зимния сезон, но и през пролетните месеци. Основното действие на процедурата „пилинг” е да ексфолира повърхностния слой кожа, за да се появи нова - по-здрава и стегната. Има различни техники на ексфолиране, но най-популярна и с отличен резултат за клиентите е химичният пилинг.

От опита, който имам, мога да кажа, че кръгът на използваните съставки се разширява непрестанно благодарение на развитието на технологиите в медицината и козметиката. Според дълбочината си на въздействие те се делят на повърхностни (които действат на епидермиса), средно действащи (на ниво папиларна дерма) и дълбоки (на ниво ретикуларна дерма).

Доброто познаване на съставките и начините на приложение играят ключова роля за правилното и безопасно изпълнение на процедурата. В зависимост от състоянието на кожата може да се прави повърхностен и среден пилинг през пролетта, като се съобразим и добавим UV защитен фактор, който да се нанася през 3-4 часа.

- Медицинската козметика лекува или разкрасява, понеже много пъти тя замества инвазивните методи за разкрасяване?

- Медицинската козметика има за цел да помогне и отстрани проблем със здравето на кожата. Ако твоята кожа няма проблем, няма и причина за нейното използване. Важно е да кажем, че кожата може да е проблемна не защото има нужда от лечение, а от неправилно подбрана козметика.

Инвазивните терапии имат недостатъци като парене,  щипене при пилинг, болка, зачервявания, хематоми при иглени терапии и там вече място има медицинската козметика, препоръчана от дерматолог. Изпитвам огромно професионално удоволствие, когато помагам на клиентите си да получат самочувствие и красив външен вид, като се възползват от иновациите в козметологията. Но с тях трябва да се внимава много.

- Има ли задължителни ежедневни грижи за кожата, за да избегнем по-нататък по-сериозни манипулации? Трябва ли целогодишно да използваме слънцезащитни продукти?

- Красивата кожа изисква ангажираност, а не чудо. От дългогодишния си опит като медицински козметик и грижейки се професионално за своите клиенти, мога да кажа, че много хора не полагат правилните хигиенно-козметични грижи в домашни условия. Редовната хигиена и чистотата на кожата трябва да се внушат от родителите на децата още от ранна детска възраст.

Здравето на кожата зависи от това как се грижим за нея, като на първо място поставям почистването. То трябва да се извършва с подходяща козметична линия според типа кожа и  нейните характеристики, за да може да се премахнат натрупаните замърсявания от заобикалящата ни околна среда, излишният себум, пот, грим.

С неправилно полагани почистващи продукти, както и заради прекомерно измиване с вода или агресивни почистващи продукти, можем да нарушим хидролипидния слой, както и на кожния микробиом, и да отслабим бариерните и защитни функции на кожата.

На второ място е грижата. Продуктите, които е препоръчително да се използват, са: хидратиращи, подхранващи, предпазващи от изсушаване и ексфолиращи повърхността на кожата. Хидратацията не само увеличава съдържанието на вода в нея, а осигурява защита и подпомага изрядната десквамация, оставяйки усещане за гладкост, мекота и комфорт.

На трето място е защитата. Продуктите, свързани с нея, имат за цел да защитят кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Слънчевата светлина има и отрицателен ефект върху кожата - пигментация, фоточувствителност, фотоалергии, преждевременно стареене, меланом и др.

В днешно време при излизане навън защитата на кожата е задължителна не само през лятото, но и целогодишно. Слънцезащитните продукти бранят кожата от свободните радикали, които се образуват вследствие на UV лъчите. Това са агресивни частици, които атакуват кислорода в кожата и тя изглежда уморена и състарена. Затова внимавайте много и не забравяйте, че излагането на слънце в прекомерна доза или без адекватно предпазване е вредно за кожата!

Още любопитни четива в специалното ни издание "Великден" https://hermesmedia.bg/marica-velikden-2023/ 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”